Zupa z boczniaków a’la flaczki
Przygotuj swoje kubki smakowe na pewne wyjątkowe doświadczenie. Nasz przepis na zupę z boczniaków a’la flaczki oferuje niepowtarzalne połączenie smaku i tekstury. Jest to doskonałe danie dla tych, którzy chcieliby spróbować wegańskiej wersji tradycyjnej zupy – flaczków. Wbrew nazwie, nasze flaki z boczniaka nie zawierają mięsa, ale zamiast tego wykorzystują grzyby boczniaki, które mają zaskakująco mięsistą konsystencję. Idealne dla wegan, wegetarian oraz wszystkich, którzy szukają nowych kulinarnych doświadczeń. Z boczniakami ala flaki, każda łyżka to prawdziwa uczta dla podniebienia.
admin
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 300 g mrożonej mieszanki warzyw (słupki lub paski)
- 5 szklanek bulionu lub wywaru mięsnego
- 2 liście laurowe
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 3/4 płaskiej łyżeczki mielonego imbiru
- 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 2 płaskie łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 2 czubate łyżeczki majeranku
- 1 łyżka przyprawy do zup w płynie
- 2 łyżki mąki (lekko zaokrąglone)
- sól
- pieprz
Zupa z boczniaków a’la flaczki – jak zrobić?
-
1.
Rosół zagotowujemy, wkładamy liście laurowe, ziele angielskie i mrożoną włoszczyznę, zagotowujemy. Kiedy rosół ponownie zawrze, wrzucamy opłukane i pokrojone w paski boczniaki. Zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 15 minut. -
2.
Dodajemy imbir, gałkę muszkatołową, słodką i ostrą paprykę, majeranek i przyprawę do zup, mieszamy. Mąkę rozprowadzamy w 3/4 szklanki wody i wlewamy do zupy. Zagotowujemy i gotujemy 2-3 minuty. Przyprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Zupa z boczniaków a’la flaczki – dodatkowe informacje
Zupa jest dość gęsta. Można ją rozrzedzić niewielką ilością wody. Z tej ilości składników otrzymamy 4-6 porcji zupy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa z brukwi na gęsinie
Następny przepis: Zupa z białej kapusty