Zupa z boczniaków a'la flaczki

Zupa z boczniaków a’la flaczki

Przygotuj swoje kubki smakowe na pewne wyjątkowe doświadczenie. Nasz przepis na zupę z boczniaków a’la flaczki oferuje niepowtarzalne połączenie smaku i tekstury. Jest to doskonałe danie dla tych, którzy chcieliby spróbować wegańskiej wersji tradycyjnej zupy – flaczków. Wbrew nazwie, nasze flaki z boczniaka nie zawierają mięsa, ale zamiast tego wykorzystują grzyby boczniaki, które mają zaskakująco mięsistą konsystencję. Idealne dla wegan, wegetarian oraz wszystkich, którzy szukają nowych kulinarnych doświadczeń. Z boczniakami ala flaki, każda łyżka to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 300 g mrożonej mieszanki warzyw (słupki lub paski)
  • 5 szklanek bulionu lub wywaru mięsnego
  • 2 liście laurowe
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 3/4 płaskiej łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 płaskie łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 2 czubate łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka przyprawy do zup w płynie
  • 2 łyżki mąki (lekko zaokrąglone)
  • sól
  • pieprz

Zupa z boczniaków a’la flaczki – jak zrobić?

  1. 1.
    Rosół zagotowujemy, wkładamy liście laurowe, ziele angielskie i mrożoną włoszczyznę, zagotowujemy. Kiedy rosół ponownie zawrze, wrzucamy opłukane i pokrojone w paski boczniaki. Zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 15 minut.
  2. 2.
    Dodajemy imbir, gałkę muszkatołową, słodką i ostrą paprykę, majeranek i przyprawę do zup, mieszamy. Mąkę rozprowadzamy w 3/4 szklanki wody i wlewamy do zupy. Zagotowujemy i gotujemy 2-3 minuty. Przyprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Zupa z boczniaków a’la flaczki – dodatkowe informacje

Zupa jest dość gęsta. Można ją rozrzedzić niewielką ilością wody. Z tej ilości składników otrzymamy 4-6 porcji zupy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa z brukwi na gęsinie
Następny przepis: Zupa z białej kapusty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode