Zupa z białej kapusty
Składniki:
- zupa z kapusty białej – przepis:
- mała główka kapusty
- 2 duże marchewki
- 1 mały seler
- 1 pietruszka
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1,5 l gorącej wody
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1 pęczek koperku
- sól, pieprz
Zupa z białej kapusty – jak zrobić?
- Zupa z białej kapusty – przepis:
Na początku należy cebulę, marchewki, pietruszkę , seler, ziemniaki pokroić w kostkę, a następnie chwilę podsmażyć na rozgrzanym maśle. Potem wszystkie składniki trzeba zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, posolić i oprószyć pieprzem. Całość należy zagotować. Następnie kapustę trzeba posiekać (dosyć grubo), dodać do zupy i gotować do miękkości warzyw. Następnie zupa z białej kapusty powinna być zestawiona z ognia, zaprawiona śmietana i ozdobiona posiekanym koperkiem. Zupa z białej kapusty powinna być na koniec dobrze wymieszana i doprawiona do smaku solą oraz pieprzem. Zupa z kapusty jest gotowa do podania.
Zupa z białej kapusty – dodatkowe informacje
Zamiast śmietany można użyć do zaprawiania jogurtu typu greckiego. W ten sposób można obniżyć wartość kaloryczną posiłku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa z boczniaków a'la flaczki
Następny przepis: ZUPA WĘGIERSKA Z KURCZAKIEM