Zupa z białej kapusty

Zupa z białej kapusty

Zapraszam na niezwykle aromatyczną zupę kapuśniak z białej kapusty. Ten tradycyjny, wschodnioeuropejski przepis wyróżnia się mocnym smakiem i pożywnością. Rozgrzewająca i sycąca zupa kapustowa to idealne danie na chłodne dni. Używanie białej kapusty nadaje zupie charakterystycznego, delikatnego smaku, który uzupełniony jest przez dodatek innych warzyw i przypraw. Prosty, a zarazem wyrazisty w smaku przepis na zupę z białej kapusty stanowi doskonałą propozycję na satysfakcjonujący obiad. Można go podawać samodzielnie lub jako uzupełnienie innego dania. Na pewno przypadnie do gustu zarówno miłośnikom tradycyjnej polskiej kuchni, jak i osobom poszukującym nowych smaków.

Składniki:

  • zupa z kapusty białej – przepis:
  • mała główka kapusty
  • 2 duże marchewki
  • 1 mały seler
  • 1 pietruszka
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 l gorącej wody
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz

Zupa z białej kapusty – jak zrobić?

  1. Zupa z białej kapusty – przepis:

    Na początku należy cebulę, marchewki, pietruszkę , seler, ziemniaki pokroić w kostkę, a następnie chwilę podsmażyć na rozgrzanym maśle. Potem wszystkie składniki trzeba zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, posolić i oprószyć pieprzem. Całość należy zagotować. Następnie kapustę trzeba posiekać (dosyć grubo), dodać do zupy i gotować do miękkości warzyw. Następnie zupa z białej kapusty powinna być zestawiona z ognia, zaprawiona śmietana i ozdobiona posiekanym koperkiem. Zupa z białej kapusty powinna być na koniec dobrze wymieszana i doprawiona do smaku solą oraz pieprzem. Zupa z kapusty jest gotowa do podania.

Zupa z białej kapusty – dodatkowe informacje

Zamiast śmietany można użyć do zaprawiania jogurtu typu greckiego. W ten sposób można obniżyć wartość kaloryczną posiłku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa z boczniaków a'la flaczki
Następny przepis: ZUPA WĘGIERSKA Z KURCZAKIEM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode