Zupa Wonton

Zupa Wonton

Zupa Wonton, nazywana również Hun Tun, to wykwintna pozycja w menu azjatyckiej kuchni, która łączy w sobie jedwabiste pierożki Won Ton pływające w aromatycznym bulionie. Ten pyszny przepis zaprezentuje Ci, jak samodzielnie przygotować pierożki Wonton i ugotować aromatyczną zupę. Musisz znaleźć składniki, takie jak ciasto Wonton, które można kupić w sklepach ze specjalistycznymi produktami. Z pewnością ten egzotyczny smak podbije Twoje kubki smakowe. Oto przepis, który z łatwością przeniesie Cię w świat dalekowschodnich smaków bez potrzeby wychodzenia z domu.

Składniki:

  • Ciasto wonton (72 krążki*):
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Farsz (do 18 pierożków):
  • odrobina oleju
  • 200 g mielonej wieprzowiny
  • 2 dymki ze szczypiorkiem, posiekane
  • 1 ząbek czosnku, starty na tarce
  • 1/2 łyżki świeżo startego imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • Zupa:
  • 1,5 l azjatyckiego bulionu drobiowego**
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobina oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Dodatkowo:
  • posiekany szczypiorek
  • czosnek prażony***
  • jajko do smarowania krawędzi ciasta
  • CZAS PRZYGOTOWANIA: OK. 60 MIN
  • POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

Zupa wonton – jak zrobić?

  1. Zaczynamy od farszu. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy czosnek, starty imbir i posiekane dymki, smażymy do zeszklenia. Dodajemy mięso i smażymy, aż będzie gotowe (około 10 minut). Wlewamy sos sojowy, dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Teraz przygotowujemy ciasto na pierożki wonton. W misce łączymy mąkę z solą, w szklance jajko z wodą. Po środku mąki tworzymy dziurę i cienkim strumieniem wlewamy jajko z wodą. Ciasto bardzo dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Gdyby było zbyt twarde, dodajemy odrobinę więcej wody; zbyt miękkie- więcej mąki. Formujemy kulkę, kroimy na pół, przykrywamy wilgotną ścierką i odstawiamy na 10 minut.
  3. Każdą kulkę ciasta kroimy na 4 części, a następnie każdą część jeszcze na 9 mniejszych. Powinny nam powstać 72 kawałki ciasta. Każdy kawałek rozwałkowujemy na kółko o średnicy 9 cm (ciasto powinno być baardzo cienkie). Na środek każdego kółeczka kładziemy farsz do wonton, krawędzie smarujemy rozbełtanym jajkiem i zlepiamy na kształt sakiewki.
  4. Przyszedł czas na zupę wonton 🙂 Ząbek czosnku wraz z łupinką podsmażamy na 1/2 łyżki oleju. Do bulionu dodajemy sos sojowy, podsmażony czosnek, łyżkę cukru trzcinowego i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Łyżką zbieramy nadmiar tłuszczu i czosnek. Wkładamy pierożki wonton i gotujemy 3 minuty.
  5. Pierożki przekładamy do 2 lub 3 miseczek, zalewamy bulionem, posypujemy prażonym czosnkiem i szczypiorkiem. Smacznego – zupa wonton gotowa! 🙂

Słowa kluczowe: hun tun, pierożki won ton przepis, zupa wonton z pierożkami, ciasto wonton przepis, zupa won ton przepis, pierogi wonton przepis, ciasto wonton gdzie kupić, ciasto na pierożki wonton, zupa wonton przepis, wonton przepis, zupa hun tun, wontony przepis, pierożki wonton przepis, ciasto wonton, pierogi wonton, zupa won ton, pierożki wonton, wonton, zupa wonton

Porady – dodatkowe informacje

*Pozostałe krążki należy przesypać mąką, włożyć do foliowego woreczka i zamrozić na następny raz. Możemy również użyć kupnego ciasta.

**6 skrzydełek kurczaka, kawałek imbiru, cebula, czosnek, marchewka, liść laurowy – cebulę, imbir, czosnek i marchew obieramy. Na patelni przysmażamy łupinki, cebulę i czosnek. Dodajemy do garnka z marchewką, liściem laurowym i skrzydełkami. Gotujemy 2-2,5 h

***Prażony czosnek możemy kupić gotowy, lub przygotować go w domu. W tym celu 2-3 ząbki czosnku drobno siekamy, układamy na małym talerzyku i zalewamy odrobiną oleju. Wkładamy do mikrofalówki na najwyższą moc na 30 sek – 2 min. Co 30 sekund sprawdzajcie, jak wygląda czosnek. Ma być złoty, nie spalony 🙂 Mi to zajęło dokładnie 1 min 30 sek – wszystko zależy od mocy mikrofali. Odsączamy i zostawiamy do ostygnięcia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa z boczniaków a'la flaczki
Następny przepis: ZUPA WĘGIERSKA Z KURCZAKIEM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode