Zupa w stylu tajskim z kurczakiem

Zupa w stylu tajskim z kurczakiem

Zupa w stylu tajskim z kurczakiem to smakowita, pikantna danie kuchni azjatyckiej, które swoimi niepowtarzalnymi aromatami oraz smakiem, przeniesie Cię prosto do egzotycznej Tajlandii. Komponuje się z soczystego kurczaka, mleka kokosowego oraz przypraw, które tworzą niezwykle aromatyczny, lekko pikantny bulion. Prosty w swojej kuchni, ale jednocześnie niezwykle bogaty w smaku i doskonały na chłodniejsze dni. Niezależnie od pory roku, zupa z kurczaka po tajsku z całą pewnością zachwyci twoją rodzinę i gości. Idealna jako samodzielne danie, ale również jako dodatek do dania głównego. Idealna na spotkanie ze znajomymi lub kolację we dwoje.

Składniki:

  • Kawałki kurczaka (filet, polędwiczki lub mięso z udka) – 400 g
  • Kapusta chińska Pak Choi – 1 sztuka
  • Pieczarki – 300 g
  • Marchewka – 1 sztuka
  • Mleko kokosowe – 1 puszka o pojemności 400 ml
  • Pasta Tom Yum – 30 g
  • Liście limonki kafir – 3 sztuki
  • Imbir – kawałek o długości około 2 cm
  • Makaron ryżowy – 100-150 g
  • Świeża kolendra

Zupa w stylu tajskim z kurczakiem – jak zrobić?

  1. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją. Po przygotowaniu układamy w miseczkach lub talerzach.
  2. Kurczaka kroimy w kostkę, pieczarki w plastry, marchew ścinamy np. obieraczką do warzyw. Pak choi kroimy na 4 kawałki.
  3. W garnku podgrzewamy 1,5 l wody. Kiedy zacznie się gotować, dodajemy mleko kokosowe, pastę Tom Yum, imbir w kawałki i liście kafir. Dodajemy kurczaka i marchewkę. Gotujemy na małym ogniu. Po 10 minutach dodajemy pieczarki. Po 5 kolejnych minutach dodajemy kapustę pak choi. Gotujemy jeszcze 5 minut. Ewentualnie doprawiamy do smaku, ale raczej nie będzie takiej potrzeby, ponieważ pasta Tom Yum jest bardzo bogata w smaku.
  4. Makaron zalewamy zupą, na każdej porcji układamy ćwiartkę kapusty. Przed podaniem posypujemy listkami kolendry.

Tajskie dodatkowe informacje – Porady

Makaron ryżowy można zastąpić sojowym lub innym makaronem azjatyckim.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Węgierska zupa gulaszowa
Następny przepis: Zupa truskawkowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode