zupa ułańska

zupa ułańska

Poznajcie zupę ułańską – tradycyjną ukraińską potrawę kulinarną o wyjątkowo intensywnym smaku. Jest to zupa z ziemniaków, kapusty oraz wędzonego boczku, która zapewni ciepło i sytość na chłodne dni. Zupa ułańska to strzał w dziesiątkę dla każdego, kto szuka domowych, rodzinnych smaków. Medley soczystych warzyw, zdrowych składników, przypraw i dosłownie pachnącego dymem smaku wędzonego boczku, czyni ją doskonałą propozycją na obiad. Idealnym dodatkiem do tej zupy będą chrupiące kawałki chleba. Od pierwszego kęsa, poczujesz jak zupę ułańską znał Twój dziadek – autentyczną, klasyczną i niezapomnianą.

Składniki:

  • Koncentrat pomidorowy – 1 słoiczek
  • Groszek konserwowy – 1 puszka
  • Boczek wędzony – 40 dkg
  • Makaron – 30 dkg
  • Ostra papryka – 1 łyżeczka
  • Słodka papryka – 1 łyżeczka
  • Przyprawa uniwersalna do smaku i przyprawa w płynie do zup
  • Mąka – 3 łyżeczki
  • Śmietana – 1/4 szklanki
  • Cebula – 1 sztuka

Zupa ułańska – jak zrobić?

  1. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na koniec smażenia dodajemy cebulkę pokrojoną w kosteczkę i razem mieszamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i paprykę ostrą i słodką. W garnku gotujemy wodę i dodajemy sok z groszku konserwowego .Do garnka dodajemy składniki z patelni i przyprawę uniwersalną, wszystko razem gotujemy. Pod koniec gotowania dodajemy makaron i wszystko razem gotujemy przez 5 minut. Następnie dodajemy groszek konserwowy i przyprawę do zup w płynie do smaku. W kubeczku mieszamy śmietanę z mąką. Dodajemy do zupy i odstawiamy z ognia. Zupę doprawiamy do smaku ostrą papryką. Życzymy smacznego.
  2. Smażenie, gotowanie, zaciąganie.

zupa ułańska – dodatkowe informacje

Makaron w zupie ułańskiej powinien być krótko gotowany, aby się nie rozgotował.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Węgierska zupa gulaszowa
Następny przepis: Zupa truskawkowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode