zupa ułańska
Poznajcie zupę ułańską – tradycyjną ukraińską potrawę kulinarną o wyjątkowo intensywnym smaku. Jest to zupa z ziemniaków, kapusty oraz wędzonego boczku, która zapewni ciepło i sytość na chłodne dni. Zupa ułańska to strzał w dziesiątkę dla każdego, kto szuka domowych, rodzinnych smaków. Medley soczystych warzyw, zdrowych składników, przypraw i dosłownie pachnącego dymem smaku wędzonego boczku, czyni ją doskonałą propozycją na obiad. Idealnym dodatkiem do tej zupy będą chrupiące kawałki chleba. Od pierwszego kęsa, poczujesz jak zupę ułańską znał Twój dziadek – autentyczną, klasyczną i niezapomnianą.
admin
Składniki:
- Koncentrat pomidorowy – 1 słoiczek
- Groszek konserwowy – 1 puszka
- Boczek wędzony – 40 dkg
- Makaron – 30 dkg
- Ostra papryka – 1 łyżeczka
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Przyprawa uniwersalna do smaku i przyprawa w płynie do zup
- Mąka – 3 łyżeczki
- Śmietana – 1/4 szklanki
- Cebula – 1 sztuka
Zupa ułańska – jak zrobić?
- Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na koniec smażenia dodajemy cebulkę pokrojoną w kosteczkę i razem mieszamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i paprykę ostrą i słodką. W garnku gotujemy wodę i dodajemy sok z groszku konserwowego .Do garnka dodajemy składniki z patelni i przyprawę uniwersalną, wszystko razem gotujemy. Pod koniec gotowania dodajemy makaron i wszystko razem gotujemy przez 5 minut. Następnie dodajemy groszek konserwowy i przyprawę do zup w płynie do smaku. W kubeczku mieszamy śmietanę z mąką. Dodajemy do zupy i odstawiamy z ognia. Zupę doprawiamy do smaku ostrą papryką. Życzymy smacznego.
- Smażenie, gotowanie, zaciąganie.
zupa ułańska – dodatkowe informacje
Makaron w zupie ułańskiej powinien być krótko gotowany, aby się nie rozgotował.