Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa to prawdziwy klasyk polskiej kuchni. Ten wyrazisty, kwasowy smak nie tylko rzuca się w oczy, ale też doskonale syci i orzeźwia. Przygotowanie tej potrawy może wydawać się skomplikowane, ale tak naprawdę jest dość proste, jeśli tylko zna się odpowiedni przepis. Zaskocz swoją rodzinę tą wyjątkową, zieloną zupą, która ma wiele korzystnych właściwości dla zdrowia. Szczególnie ważne jest, aby wiedzieć, od kiedy można podawać zupę szczawiową dla dziecka. Zbadajmy więc, jak zrobić zupę szczawiową, korzystając z naszych dobrze wypróbowanych przepisów.

Składniki:

  • Liście szczawiu (około 1.5 litra)
  • Marchewka
  • Pietruszka korzeń
  • Seler
  • Por
  • Oliwa
  • 1.5 litra bulionu
  • Ząbek czosnku
  • Pieprz, magii, sól
  • Śmietana 18%
  • 8 sztuk Ziemniaków
  • Łyżka mąki
  • 5 jajek

Zupa szczawiowa – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

1. Liście szczawiu (ok 1.5 l) myję, szatkuję i wkładam do garnka w którym będę gotować zupę. Obsmażam na oliwie, dodaję pokrojoną marchew i pietruszkę oraz por i seler w kawałku. Po 5 min zalewam 1.5 l bulionu i gotuję do miękkości marchewki. Dokładam ząbek czosnku. Doprawiam solą, pieprzem, magii. Zaprawiam śmietaną 18% z łyżką mąki. Gotuję jeszcze chwilę.
Ziemniaki i jajka gotuję osobno.
Jeśli zupa jest za mało kwaśna można dodać sok z cytryny. Zaś kiedy za kwaśna dodać trochę cukru.

Zupa szczawiowa – dodatkowe informacje

Jeśli zupa jest za mało kwaśna można dodać sok z cytryny. Zaś kiedy za kwaśna dodać trochę cukru.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa szczawiowa
Następny przepis: Zupa szczawiowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode