Zupa szczawiowa
Zupa szczawiowa to wyjątkowy symbol kulinarny, który przypomina o ciepłych, wiosennych dniach. To tradycyjne danie, które ma niezwykle orzeźwiający, lekko kwaskowaty smak, idealne na pierwsze ciepłe dni wiosny lub chłodne letnie popołudnia. W naszym przepisie zupa szczawiowa jest przyrządzona na kostce rosołowej dla dodania głębi smaku. Wykorzystane w nim składniki są proste i łatwo dostępne. Mimo to, finałowe danie to prawdziwe arcydzieło, pełne aromatycznych nut i smaku, które po prostu rozpłynie się w Twoich ustach. Zachęcamy do odkrywania tradycji kulinarnej z tym przepisem na zupę szczawiową.
admin
Składniki:
- Słoiczek szczawiu (mały)
- Wywar może być z kostki rosołowej
- 4 łyżki kaszy mannej
- Śmietana
- 2 jajka /na osobę
Zupa szczawiowa – jak zrobić?
- Na kostce rosołowej robimy wywar.
- Do wywaru dodajemy słoiczek szczawiu i gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
- Dodajemy kilka łyżek kaszy mannej, aby delikatnie zagęścić zupę. Gotujemy 2-3 minuty i doprawiamy do smaku jarzynką i pieprzem.
- Tak przygotowaną zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i polewamy odrobiną śmietany.
- Smacznego.
Zupa szczawiowa – dodatkowe informacje
Można użyć świeżego szczawiu. Zerwany szczaw myjemy, mielimy w maszynce (lub bardzo drobniutko siekamy), solimy i zagotowujemy z łyżką wody. Tak przygotowany można też włożyć do słoiczka i zagotować.