Zupa serowa z kuleczkami mięsnymi

Zupa serowa z kuleczkami mięsnymi

Zupa serowa z kuleczkami mięsnymi to prawdziwa gratka dla miłośników wyrazistych smaków. To niebanalna kompozycja, która łączy w sobie tłusty smak sera z delikatnym mięsem, pięknie przyrządzonym w formie małych kuleczek. Proste składniki, które prawie zawsze mamy pod ręką, tworzą niesamowitą symfonię smaku. Ten przepis na zupę serową z kuleczkami mięsnymi jest doskonałą propozycją nie tylko na tradycyjny obiad, ale także na specjalne okazje. Sprawdzi się zwłaszcza w chłodniejszych miesiącach, kiedy szukamy pożywnych i sycących potraw, które jednocześnie dostarczą nam ciepła.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1/4 pora
  • 1/2 pietruszki
  • kawałeczek selera
  • 100 ml śmietany do zup i sosów
  • 15 dag serka topionego śmietankowego
  • 35 dag mięsa mielonego drobiowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • liść laurowy
  • sól pieprz do smaku
  • 1,5 litra wody

Zupa serowa z kuleczkami mięsnymi – jak zrobić?

  1. Do wody dodać warzywa, liść laurowy i gotować około 30 minut.
  2. Warzywa wyjąć. Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce i dodać do wywaru.
  3. Mięso mielone przyprawić solą i pieprzem, dodać jajko i bułkę.
  4. Wyrobić małe kulki, zwilżając dłonie wodą.
  5. Kulki wrzucić do wywaru i gotować przez 10 minut.
  6. Serek topiony rozpuścić w gorącym wywarze i wlać do zupy.
  7. W trakcie dodawania sera, mieszaj by się nie zważył.

Zupa serowa z kuleczkami mięsnymi – dodatkowe informacje

Można podawać z grzankami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa serowa z grzankami mojej mamy
Następny przepis: Zupa serowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode