Zupa serowa z kuleczkami mięsnymi
Zupa serowa z kuleczkami mięsnymi to prawdziwa gratka dla miłośników wyrazistych smaków. To niebanalna kompozycja, która łączy w sobie tłusty smak sera z delikatnym mięsem, pięknie przyrządzonym w formie małych kuleczek. Proste składniki, które prawie zawsze mamy pod ręką, tworzą niesamowitą symfonię smaku. Ten przepis na zupę serową z kuleczkami mięsnymi jest doskonałą propozycją nie tylko na tradycyjny obiad, ale także na specjalne okazje. Sprawdzi się zwłaszcza w chłodniejszych miesiącach, kiedy szukamy pożywnych i sycących potraw, które jednocześnie dostarczą nam ciepła.
admin
Składniki:
- 2 marchewki
- 1/4 pora
- 1/2 pietruszki
- kawałeczek selera
- 100 ml śmietany do zup i sosów
- 15 dag serka topionego śmietankowego
- 35 dag mięsa mielonego drobiowego
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- liść laurowy
- sól pieprz do smaku
- 1,5 litra wody
Zupa serowa z kuleczkami mięsnymi – jak zrobić?
- Do wody dodać warzywa, liść laurowy i gotować około 30 minut.
- Warzywa wyjąć. Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce i dodać do wywaru.
- Mięso mielone przyprawić solą i pieprzem, dodać jajko i bułkę.
- Wyrobić małe kulki, zwilżając dłonie wodą.
- Kulki wrzucić do wywaru i gotować przez 10 minut.
- Serek topiony rozpuścić w gorącym wywarze i wlać do zupy.
- W trakcie dodawania sera, mieszaj by się nie zważył.
Zupa serowa z kuleczkami mięsnymi – dodatkowe informacje
Można podawać z grzankami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa serowa z grzankami mojej mamy
Następny przepis: Zupa serowa