Zupa serowa z grzankami mojej mamy
Zupa serowa z grzankami to niewątpliwie potrawa, która kojarzy się z kuchnią domową. Recepturę na to danie podaję za moją mamą – to dzięki niej od małego kocham tę zupę. Serowa zupa z grzankami to rodzaj comfort food, który jest idealny na chłodne dni, kiedy pragniemy metodą tradycyjnego gotowania wprowadzić ciepło do swojego domu. Serowa bazę zupy urozmaicają kruche grzanki, które dodają danu nieco chrupkości. To pozycja, która powinna znaleźć się w twoim domowym menu, jeśli kochasz serowe potrawy i domowe smaki!
Piotr Zieliński
Składniki:
- WYWAR:
3 litry wody
2 kostki drobiowe
1 kostka warzywna
1 porcja rosołowa - DODATKI:
1 serek topiony kremowy 100g
1 ząbek czosnku
1 mała marchew
1 liść pora
1 łyżka oliwy
natka pietruszki - PRZYPRAWY:
pieprz
maga
sól
grzanki
Zupa serowa z grzankami mojej mamy – jak zrobić?
- ZUPA:
- Do 3 litrów wody włożyć porcję rosołową ,zagotować a następnie dodać rosołki.
- Zgnieść czosnek ,pokroić marchew w drobną kostkę i dodać do wywaru.
- serek topiony rozmieszać w pół szklanki ciepłej wody, następnie dodać do zupy.
- Liść pora i natkę pietruszki posiekać ,dodać.
- Na końcu dodać 1 łyżkę oliwy.
- Zupę przyprawić do smaku solą pieprzem albo magą i posypać grzankami.
Zupa serowa z grzankami mojej mamy – dodatkowe informacje
Do zupy można dodać makaron lub lane ciasto.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa Shrek
Następny przepis: Zupa serowa z kuleczkami mięsnymi