Zupa selerowa

Zupa selerowa

Przepis na zupę selerową krem to prawdziwy rarytas dla miłośników zdrowej kuchni. Niezwykły smak selera, połączony z kremową konsystencją, przeniesie nasze kubki smakowe w zupełnie inny świat. To idealna propozycja na ciepły, sycący i jednocześnie lekki posiłek. Zastosowanie naturalnych składników sprawia, że ta zupa jest nie tylko smaczna, ale również korzystna dla naszego zdrowia. Włożone w nią serce i staranność podkreślają domowy, tradycyjny charakter tego przepisu. Oto zaproszenie do przygotowania zupy selerowej krem, która smakuje wyśmienicie i wprowadzi do Twojego domu aromat prawdziwej domowej kuchni.

Składniki:

  • 1 duża marchewka (około 60-70 dag),
  • 30 dag ziemniaków (około 3 sztuki),
  • 1 średnia cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany 18%,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki.
  • dodatkowo
  • 1 bułka pszenna,
  • 1 łyżka oliwy,
  • kawałek ostrego sera żółtego.

Zupa selerowa – jak zrobić?

  1. 1.
    Seler umyć, oczyścić, pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. W garnku roztopić jedną łyżkę masła i zeszklić cebulę. Dodać pokrojony seler, lekko posolić i smażyć razem przez około 3 minuty. Po tym czasie zalać warzywa trzema szklankami wrzącej wody. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do gotującej się zupy. Całość gotować pod przykryciem przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  2. 2.
    Ugotowaną zupę odstawić, lekko przestudzić i zmiksować na krem. Do zupy dodać śmietanę oraz przyprawić solą i pieprzem.
  3. 3.
    Do każdej porcji zupy dodać grzanki, starty ser żółty oraz posypać posiekanym szczypiorkiem.
  4. 4.
    Gotując zupę jednocześnie przygotowujemy grzanki. Bułkę pokroić w kostkę. Na patelnię wlać łyżkę oliwy (nie rozgrzewać jej wcześniej), dodać pieczywo, smażyć na niewielkim ogniu przez około 20 minut, aż grzanki lekko się zrumienią i będą chrupiące.

Zupa selerowa – dodatkowe informacje

Jeśli chcemy aby zupa selerowa była dietetyczna i fit, warto zastąpić śmietanę chudym mlekiem. Obowiązkowo też należy wtedy zrezygnować z grzanek oraz sera żółtego i zamiast nich pokruszyć do zupy kawałek chudego twarogu. Szczypiorek lub natka pietruszki są obowiązkowe.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa serowa
Następny przepis: Zupa ryżanka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode