Zupa rybna z ryżem
Składniki:
- 300 g filetów z dorsza
- 3 małe marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 200 g zielonego groszku mrożonego
- pęczek szczypiorku
- 2-3 cm kawałek imbiru
- sok z 1 limonki
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 200 g ryżu
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
Zupa rybna z ryżem – jak zrobić?
-
1.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, umyty szczypiorek drobno siekamy. W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę ze szczypiorkiem i smażymy do zeszklenia.
-
2.
Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka z zeszkloną cebulą. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach, wrzucamy do garnka. Na końcu dodajemy sok z limonki i wszystko smażymy około 5 min.
-
3.
Następnie zalewamy wszystko gorącą wodą w ilości ok. 1,5 litra. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mrożony, zielony groszek. Filet z dorsza myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do zupy. Przyprawiamy sosem sojowym, papryką słodką mieloną, cukrem, solą oraz pieprzem. Gotujemy jeszcze 5-7 min.
-
4.
Ryż gotujemy w osobnym garnku według instrukcji na opakowaniu.
Do miseczki na dno wykładamy ryż i zalewamy zupą. Możemy udekorować posiekanym szczypiorkiem.
Porady – dodatkowe informacje
Do zupy rybnej z ryżem najlepiej pasuje ryż jaśminowy.