Zupa rybna z dorszem
Kochać morze, to nie tylko podziwiać jego piękno, ale także delektować się jego skarbami. Prezentujemy przepis na pyszną zupę rybną z dorszem – prawdziwy smak morskiej bryzy o poranku. Prosty, smaczny i sycący – tak można opisać ten wyjątkowy przepis. Zupa z dorsza to domowe, komfortowe jedzenie, które przynosi ulgę w chłodniejsze dni i przypomina o letnich wyprawach nad morze. Zdecydowanie warto spróbować przygotować tę zupę rybną, która z pewnością zachwyci każdego, kto po nią sięgnie. Jeżeli szukasz idealnego przepisu na zupę z dorsza – właśnie go znajdujesz!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 700 g ryb (u mnie zupa rybna jest najczęściej z filetami z dorsza)
- 2 cebule
- 2 ziarna pieprzu
- szczypta pieprzu cytrynowego
- włoszczyzna
- 2-3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- sól i pieprz do smaku
- 2 litry wody
- 100-150 ml śmietany 18 %
- świeży koperek do posypania
Zupa rybna z dorszem – jak zrobić?
- Ryby oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem z każdej strony do momentu aż pojawią się czarne bąble na powierzchni. Opaloną cebulę wrzucamy do wysokiego rondelka, do którego dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu, włoszczyznę i 2 litry wody. Całość gotujemy na niewielkim gazie aż warzywa będą pół twarde.
- Następnie dodajemy rybę pokrojoną w mniejsze kawałki i gotujemy zupę rybną na małym ogniu kolejne 15 minut.
- Do małej miski wlewamy dużą łyżkę wywaru, dodajemy śmietanę, pieprz cytrynowy, pieprz zwykły i szczyptę soli. Śmietanę łączymy z wywarem, a następnie powoli wlewamy ją do wywaru rybnego. Nie gotujemy. Zupa rybna jest gotowa!
Zupa rybna z dorszem – dodatkowe informacje
Zupa rybna najlepiej smakuje, jeśli przed podaniem posypiemy ją posiekanym koperkiem
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa rybna z ryżem
Następny przepis: Zupa rybna na sposób wschodni