Zupa rybna

Zupa rybna

Przygotowanie zupy rybnej może być prawdziwą sztuką, czy to północnej zupy rybaka, czy tradycyjnej hiszpańskiej zupy rybnej. To danie zasłużyło na swoją reputację, zapewnienia wyjątkowej głębi smaku i aromatu. Oryginalna zupa rybna stanowi kwintesencję morskich darów, łącząc różne gatunki ryb i owoce morza. W zależności od regionu, przepis może zawierać składniki takie jak krewetki, małże, kalmary czy ośmiornicę. Idealna zupa rybna powinna być pełna smaku, ale jednocześnie lekka, z zadowalającą ilością białka i obfitością składników odżywczych. Komponowanie takiego posiłku jest wyjątkowym doświadczeniem, które zasługuje na wypróbowanie.

Składniki:

  • około 500 g dowolnych filetów z ryby (użyłam kawałek dorsza i łososia)
  • 10 szt. surowych (szarych) krewetek
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • około 10 cm kawałek średniej grubości pora
  • 1 mała cebula
  • 1 szklanka pomidorów krojonych w puszce
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • sok z jednej małej cytryny
  • natka pietruszki do podania
  • Solidna łyżka masła
  • około 1,5 litra bulionu warzywnego

Zupa rybna – jak zrobić?

  1. Marchewki obieramy i kroimy w cienkie talarki, por i cebulę kroimy na półplasterki.
  2. W garnku roztopić masło następnie dodać pokrojone warzywa i posiekany czosnek. Całość smażymy około 10 minut na średnim ogniu ciągle mieszając aby się nie przypaliło. Następnie wlewamy bulion, dodajemy pomidory i przyprawy doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie.
  3. Ryby kroimy na mniejsze kawałki, krewetki oczyszczamy. Tak przygotowane ryby wkładamy do wrzącej zupy, gdy tylko zacznie się ponownie gotować od razu wyłączamy palnik. Na koniec zupę doprawiamy sokiem z cytryny i pozostawiamy pod przykryciem na około 10 minut.

Zupa rybna – dodatkowe informacje

Do tej hiszpańskiej zupy rybnej można użyć każdy rodzaj ryby, to może być jeden gatunek lub kawałki kilku różnych ryb.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa rybna na sposób wschodni
Następny przepis: zupa rabarbarowa z lanymi kluseczkami w 2 odsłonach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode