ZUPA PROWANSALSKA

ZUPA PROWANSALSKA

Zachwyć swoje kubki smakowe prawdziwymi smakami południowej Francji, dzięki temu pełnemu aromatu przepisowi na zupę prowansalską. Ta klasyczna, gruba zupa jest esencją regionu Prowansji, ukazującą jego bogactwo i różnorodność. Składniki jak mięso mielone czy świeże warzywa nie tylko nasycają, ale również doskonale komponują się zarówno pod względem smaku, jak i koloru, co sprawia, że zupa prowansalska jest tak atrakcyjna. Ten przepis przywołuje wszystko, co najlepsze w kuchni prowansalskiej, będąc jednocześnie dość prostym i niewymagającym wiele czasu. Twoja rodzina z pewnością będzie chciała, abyś powtórzyła to danie!

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 30- 40 dag pieczarek
  • Średni por
  • 2-3 serki topione w kostce Holland
  • 2 kostki rosołowe
  • 2 płaskie łyżki ziół prowansalskich

Zupa prowansalska – jak zrobić?

  1. Do garnka wlewamy 2 – 2,5 l wody, dodajemy kostki rosołowe, gotujemy.
  2. Pieczarki kroimy w plasterki, smażymy na patelni i wsypujemy do gotującej się wody.
  3. Mięso mielone podsmażamy na patelni, wsypujemy do gotujących się pieczarek.
  4. Po 15 minutach dodajemy pokrojony por, serki topione i zioła prowansalskie.
  5. Mieszamy co jakiś czas, żeby serek się rozpuścił. Gotujemy jeszcze ok. 15 min.
  6. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sposób przygotowania:

Zupa prowansalska – dodatkowe informacje

Można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, ale niekoniecznie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: zupa rabarbarowa z lanymi kluseczkami w 2 odsłonach
Następny przepis: Zupa porowo-serowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode