ZUPA PROWANSALSKA
Zachwyć swoje kubki smakowe prawdziwymi smakami południowej Francji, dzięki temu pełnemu aromatu przepisowi na zupę prowansalską. Ta klasyczna, gruba zupa jest esencją regionu Prowansji, ukazującą jego bogactwo i różnorodność. Składniki jak mięso mielone czy świeże warzywa nie tylko nasycają, ale również doskonale komponują się zarówno pod względem smaku, jak i koloru, co sprawia, że zupa prowansalska jest tak atrakcyjna. Ten przepis przywołuje wszystko, co najlepsze w kuchni prowansalskiej, będąc jednocześnie dość prostym i niewymagającym wiele czasu. Twoja rodzina z pewnością będzie chciała, abyś powtórzyła to danie!
admin
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 30- 40 dag pieczarek
- Średni por
- 2-3 serki topione w kostce Holland
- 2 kostki rosołowe
- 2 płaskie łyżki ziół prowansalskich
Zupa prowansalska – jak zrobić?
- Do garnka wlewamy 2 – 2,5 l wody, dodajemy kostki rosołowe, gotujemy.
- Pieczarki kroimy w plasterki, smażymy na patelni i wsypujemy do gotującej się wody.
- Mięso mielone podsmażamy na patelni, wsypujemy do gotujących się pieczarek.
- Po 15 minutach dodajemy pokrojony por, serki topione i zioła prowansalskie.
- Mieszamy co jakiś czas, żeby serek się rozpuścił. Gotujemy jeszcze ok. 15 min.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sposób przygotowania:
Zupa prowansalska – dodatkowe informacje
Można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, ale niekoniecznie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: zupa rabarbarowa z lanymi kluseczkami w 2 odsłonach
Następny przepis: Zupa porowo-serowa