Zupa porowo-serowa

Zupa porowo-serowa

Zupa porowo-serowa to pyszny, kremowy przysmak, który z pewnością zadowoli wszystkich miłośników intensywnych smaków. Jest to danie, które doskonale sprawdzi się zarówno jako rozgrzewający obiad w chłodniejsze dni, jak i lekki, ale sycący posiłek na co dzień. Podstawa to połączenie delikatności porów z wyrazistym smakiem sera, co razem daje niepowtarzalne, bogate doznania smakowe. Do wykonania tej zupy potrzebujemy niewiele składników, a jej przygotowanie jest proste i niezbyt czasochłonne. Gotowa zupa porowo-serowa zachwyci delikatną konsystencją i niezapomnianym smakiem, który zadowoli każde podniebienie. Absolutnie godna wypróbowania!

Składniki:

  • 500 gramów pora
  • 1,5 litra bulionu
  • 2 cebule
  • 50 gramów masła
  • 300 gramów serka topionego naturalnego
  • Natka pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku

Zupa porowo-serowa – jak zrobić?

  1. Pory myjemy, przecinamy na pół, siekamy drobno. Cebule kroimy na niewielkie kwadraciki. Natkę pietruszki siekamy. W garnku roztapiamy masło, dodajemy cebulę, a następnie posiekany por, smażymy. Całość zalewamy bulionem.
  2. Do gotującego się wywaru dodajemy serki topione. Całość mieszamy, aż do całkowitego roztopienia serków, a następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Całość doprawić solą oraz pieprzem do smaku.

Słowa kluczowe: krem serowo porowy, zupa porowo serowa

xxxx – dodatkowe informacje

Zupa porowo-serowa bardzo dobrze smakuje podawana z grzankami lub groszkiem ptysiowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ZUPA PROWANSALSKA
Następny przepis: Zupa porowo - ziemniaczana z grzankami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode