Zupa porowo-serowa
Zupa porowo-serowa to pyszny, kremowy przysmak, który z pewnością zadowoli wszystkich miłośników intensywnych smaków. Jest to danie, które doskonale sprawdzi się zarówno jako rozgrzewający obiad w chłodniejsze dni, jak i lekki, ale sycący posiłek na co dzień. Podstawa to połączenie delikatności porów z wyrazistym smakiem sera, co razem daje niepowtarzalne, bogate doznania smakowe. Do wykonania tej zupy potrzebujemy niewiele składników, a jej przygotowanie jest proste i niezbyt czasochłonne. Gotowa zupa porowo-serowa zachwyci delikatną konsystencją i niezapomnianym smakiem, który zadowoli każde podniebienie. Absolutnie godna wypróbowania!
admin
Składniki:
- 500 gramów pora
- 1,5 litra bulionu
- 2 cebule
- 50 gramów masła
- 300 gramów serka topionego naturalnego
- Natka pietruszki
- Sól i pieprz do smaku
Zupa porowo-serowa – jak zrobić?
- Pory myjemy, przecinamy na pół, siekamy drobno. Cebule kroimy na niewielkie kwadraciki. Natkę pietruszki siekamy. W garnku roztapiamy masło, dodajemy cebulę, a następnie posiekany por, smażymy. Całość zalewamy bulionem.
- Do gotującego się wywaru dodajemy serki topione. Całość mieszamy, aż do całkowitego roztopienia serków, a następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Całość doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
Słowa kluczowe: krem serowo porowy, zupa porowo serowa
xxxx – dodatkowe informacje
Zupa porowo-serowa bardzo dobrze smakuje podawana z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ZUPA PROWANSALSKA
Następny przepis: Zupa porowo - ziemniaczana z grzankami