Zupa porowa
Zapraszam do odkrycia wyjątkowego smaku klasycznej zupy porowej. Ta popularna zupa, o sametowej konsystencji i subtelnej słodkawej nucie, to doskonała propozycja na ciepły, domowy obiad. Przyrządzona z najwyższej jakości porów, zupa ta zachwyca swoją wyjątkową głębią smaku. Wśród wielu przepisów na zupę porową, ten jest naprawdę warto wypróbować. Tylko ta potrawa potrafi ująć niepowtarzalnym charakterem i prostotą przygotowania. Mimo jej skromnych składników, zupa porowa to prawdziwe arcydzieło kulinariów, które doceni każdy smakosz. Przepis na zupę z porów to klasyk, który nigdy nie wychodzi z mody. Poznaj nasz przepis na tę wspaniałą zupę.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2-3 duże pory
- 2 podłużne ziołowe serki topione
- kostka rosołowa
- sól
- pieprz
- grzanki
- maggi do smaku
- olej do smażenia
Zupa porowa – jak zrobić?
- Pory (białe części) dokładnie myjemy pod strumieniem bieżącej wody, osączamy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i na małym ogniu podsmażamy plasterki pora, aż zupełnie zmiękną. Podczas smażenia cały czas mieszamy, żeby pory się nie przypaliły.
- Do średniej wielkości garnka wlewamy litr wody, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy kostkę rosołową. Dodajemy podsmażone pory i gotujemy 10 minut. Pod koniec gotowania wkładamy do zupy pokrojone na mniejsze kawałki serki topione i gotując na małym ogniu, cały czas mieszamy, aż serki się całkowicie rozpuszczą.
- Zupę przyprawiamy do smaku maggi, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Rozlewamy do talerzy i posypujemy grzankami. Podajemy bardzo gorącą.
Zupa porowa – dodatkowe informacje
● Zupę można zmiksować na krem i podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym albo tostami pszennymi.
● Zupa będzie miała lepszy smak, jeśli dodamy do niej szczyptę gałki muszkatołowej, a przed podaniem posypiemy ją drobniutko posiekaną natką pietruszki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa porowo - ziemniaczana z grzankami
Następny przepis: Zupa pomidorowa z ziemniakami i jajkiem