Zupa porowa

Zupa porowa

Zapraszam do odkrycia wyjątkowego smaku klasycznej zupy porowej. Ta popularna zupa, o sametowej konsystencji i subtelnej słodkawej nucie, to doskonała propozycja na ciepły, domowy obiad. Przyrządzona z najwyższej jakości porów, zupa ta zachwyca swoją wyjątkową głębią smaku. Wśród wielu przepisów na zupę porową, ten jest naprawdę warto wypróbować. Tylko ta potrawa potrafi ująć niepowtarzalnym charakterem i prostotą przygotowania. Mimo jej skromnych składników, zupa porowa to prawdziwe arcydzieło kulinariów, które doceni każdy smakosz. Przepis na zupę z porów to klasyk, który nigdy nie wychodzi z mody. Poznaj nasz przepis na tę wspaniałą zupę.

Składniki:

  • 2-3 duże pory
  • 2 podłużne ziołowe serki topione
  • kostka rosołowa
  • sól
  • pieprz
  • grzanki
  • maggi do smaku
  • olej do smażenia

Zupa porowa – jak zrobić?

  1. Pory (białe części) dokładnie myjemy pod strumieniem bieżącej wody, osączamy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i na małym ogniu podsmażamy plasterki pora, aż zupełnie zmiękną. Podczas smażenia cały czas mieszamy, żeby pory się nie przypaliły.
  2. Do średniej wielkości garnka wlewamy litr wody, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy kostkę rosołową. Dodajemy podsmażone pory i gotujemy 10 minut. Pod koniec gotowania wkładamy do zupy pokrojone na mniejsze kawałki serki topione i gotując na małym ogniu, cały czas mieszamy, aż serki się całkowicie rozpuszczą.
  3. Zupę przyprawiamy do smaku maggi, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Rozlewamy do talerzy i posypujemy grzankami. Podajemy bardzo gorącą.

Zupa porowa – dodatkowe informacje

● Zupę można zmiksować na krem i podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym albo tostami pszennymi.

● Zupa będzie miała lepszy smak, jeśli dodamy do niej szczyptę gałki muszkatołowej, a przed podaniem posypiemy ją drobniutko posiekaną natką pietruszki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa porowo - ziemniaczana z grzankami
Następny przepis: Zupa pomidorowa z ziemniakami i jajkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode