Zupa pomidorowa z ziemniakami i jajkiem
Składniki:
- 1,5 litra wody
- 3-4 skrzydełka z kurczaka
- włoszczyzna
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka mąki + pół szklanki zimnej wody
- Dodatkowo:
- 6 dużych ziemniaków
- 4 jajka + olej do smażenia
- 2 łyżki śmietany 12% lub 18%
- mała cebula
- 1 łyżka masła
Zupa pomidorowa z ziemniakami i jajkiem – jak zrobić?
-
Do garnka wlej wodę, dodaj kurczaka, jedną łyżeczkę soli oraz obraną i umytą włoszczyznę. Gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Przecedzamy wywar przez sitko.
-
Dodaj koncentrat pomidorowy oraz mąkę wymieszaną z wodą. Zagotuj zupę, aby mąka zagęściła zupę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
-
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
-
Ziemniaki obierz, opłucz i zagotuj w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzamy, dodajemy śmietanę, masło i przesmażoną posiekaną cebulę.
-
Całość dusimy tłuczkiem do ziemniaków. Jajka usmaż na patelni. Zupę podajemy wykładając na środek talerza kopczyk z ziemniaków, a na to jajko sadzone. Dookoła ziemniaków wlej zupę.
Słowa kluczowe: zupa pomidorowa z jajkiem
Zupa pomidorowa z ziemniakami i jajkiem – dodatkowe informacje
Do zupy pomidorowej z ziemniakami i jajkiem można dodać także pokrojoną gotowaną marchew.