Zupa pieczarkowa z ryżem

Zupa pieczarkowa z ryżem

Kto nie uwielbia klasycznej, rozgrzewającej zupy pieczarkowej? Jeżeli jesteś fanem to koniecznie sprawdź nasz przepis na zupę pieczarkową z ryżem. Połączenie aksamitnej kremowej zupy z pieczarkami z lekkim i puszystym ryżem tworzy prawdziwie satysfakcjonujący posiłek. Jest idealna na chłodniejsze dni, jej smak i aromat na pewno Cię zachwyci. Poza tym, jest to doskonały sposób na wykorzystanie pieczarek, które zostały Ci po innych potrawach. Więc jeżeli masz ochotę na coś pysznego, pożywnego i niezwykle aromatycznego, zupa pieczarkowa z ryżem to doskonały wybór!

Składniki:

  • 1 i 1/2 litra bulionu
  • 30 dkg pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • łyżka słodkiej papryki
  • 10 dkg ryżu
  • 4 gałązki koperku
  • 125 ml śmietany
  • sól
  • pieprz

Zupa pieczarkowa z ryżem – jak zrobić?

  1. 1.
    Pieczarki oczyścić i pokroić w paseczki. Marchew oraz pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę oraz czosnek obrać, posiekać. W dużym garnku rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę, czosnek, dodać pieczarki. Kiedy grzyby będą miękkie, wlać bulion i wrzucić starte warzywa. Do gotującej się zupy wsypać sól, pieprz i paprykę. Po 20 minutach od zagotowania dodać ryż i trzymać na ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż będzie miękki. Kilka łyżek zupy wymieszać ze śmietaną i wlać ją do garnka. Koperek umyć, posiekać i wrzucić do zupy. Podawać z ciemnym pieczywem.

xxxx – dodatkowe informacje

Bulion można przygotować wcześniej, ale równie smaczna będzie zupa, której bazą staną się kostki bulionowe. Do pieczarkowej z ryżem najlepsze będą kostki grzybowe, ale drobiowe lub warzywne także sprawią, że smak zupy będzie znakomity.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa pieczarkowa z serkiem topionym
Następny przepis: Zupa pieczarkowa z groszkiem ptysiowym własnej roboty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode