Zupa pieczarkowa z ryżem
Kto nie uwielbia klasycznej, rozgrzewającej zupy pieczarkowej? Jeżeli jesteś fanem to koniecznie sprawdź nasz przepis na zupę pieczarkową z ryżem. Połączenie aksamitnej kremowej zupy z pieczarkami z lekkim i puszystym ryżem tworzy prawdziwie satysfakcjonujący posiłek. Jest idealna na chłodniejsze dni, jej smak i aromat na pewno Cię zachwyci. Poza tym, jest to doskonały sposób na wykorzystanie pieczarek, które zostały Ci po innych potrawach. Więc jeżeli masz ochotę na coś pysznego, pożywnego i niezwykle aromatycznego, zupa pieczarkowa z ryżem to doskonały wybór!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 i 1/2 litra bulionu
- 30 dkg pieczarek
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- łyżka słodkiej papryki
- 10 dkg ryżu
- 4 gałązki koperku
- 125 ml śmietany
- sól
- pieprz
Zupa pieczarkowa z ryżem – jak zrobić?
-
1.
Pieczarki oczyścić i pokroić w paseczki. Marchew oraz pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę oraz czosnek obrać, posiekać. W dużym garnku rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę, czosnek, dodać pieczarki. Kiedy grzyby będą miękkie, wlać bulion i wrzucić starte warzywa. Do gotującej się zupy wsypać sól, pieprz i paprykę. Po 20 minutach od zagotowania dodać ryż i trzymać na ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż będzie miękki. Kilka łyżek zupy wymieszać ze śmietaną i wlać ją do garnka. Koperek umyć, posiekać i wrzucić do zupy. Podawać z ciemnym pieczywem.
xxxx – dodatkowe informacje
Bulion można przygotować wcześniej, ale równie smaczna będzie zupa, której bazą staną się kostki bulionowe. Do pieczarkowej z ryżem najlepsze będą kostki grzybowe, ale drobiowe lub warzywne także sprawią, że smak zupy będzie znakomity.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa pieczarkowa z serkiem topionym
Następny przepis: Zupa pieczarkowa z groszkiem ptysiowym własnej roboty.