zupa pieczarkowa z lanymi kluskami
Przywitajcie sezon na ciepłe, domowe zupy z naszą klasyczną zupą pieczarkową z lanymi kluskami. Ta pyszna, satysfakcjonująca zupa jest prawdziwą ucztą dla miłośników pieczarek. Przygotowana z aromatu przypraw i soczystych pieczarek, podana z domowymi, miękkimi kluskami, jest nie tylko wyśmienita, ale również odżywcza. Jej kremowa tekstura i intensywny smak urzeknie każdego, kto spróbuje. Bez względu na to, czy szukasz komfortowego posiłku na zimowy wieczór, czy chcesz zaskoczyć swoich gości pysznym daniem, zupa pieczarkowa z lanymi kluskami to idealny wybór.
admin
Składniki:
- kawałek mięsa na rosół ( drobiowe albo wołowe )
- 5-6 większych pieczarek
- 3 marchewki
- kawałek selera ( korzeń )
- przyprawa kucharek
- zielona pietruszka
- mleko albo słodka śmietana
- lane kluski:
- 1-2 jajka
- 1-2 łyżki mąki
- sól
Zupa pieczarkowa z lanymi kluskami – jak zrobić?
- 1. Gotujemy rosół z marchewką, selerem i kucharkiem (ok. 1 godz.) tak, żeby mięso było miękkie.
- 2. Marchewkę wyjmujemy z rosołu wcześniej, żeby się nie rozgotowała.
- 3. Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki – dodajemy do wywaru – gotujemy 10-15 minut.
- 4. Przygotowujemy lane kluski – jajka, mąkę i sól dokładnie mieszamy widelcem, tak, żeby ciasto było lejące i gładkie (bez grudek).
- 5. Lane kluski powoli wlewamy na gotujący się rosół.
- 6. Do zupy dodajemy: mleko (albo słodką śmietanę) – zagotowujemy, potartą ugotowaną marchewkę, pokrojoną natkę pietruszki, obrane ugotowane mięso.
porady – dodatkowe informacje
Marchewkę można zetrzeć surową i dodać razem z pieczarkami do rosołu.