zupa pieczarkowa z lanymi kluskami

zupa pieczarkowa z lanymi kluskami

Przywitajcie sezon na ciepłe, domowe zupy z naszą klasyczną zupą pieczarkową z lanymi kluskami. Ta pyszna, satysfakcjonująca zupa jest prawdziwą ucztą dla miłośników pieczarek. Przygotowana z aromatu przypraw i soczystych pieczarek, podana z domowymi, miękkimi kluskami, jest nie tylko wyśmienita, ale również odżywcza. Jej kremowa tekstura i intensywny smak urzeknie każdego, kto spróbuje. Bez względu na to, czy szukasz komfortowego posiłku na zimowy wieczór, czy chcesz zaskoczyć swoich gości pysznym daniem, zupa pieczarkowa z lanymi kluskami to idealny wybór.

Składniki:

  • kawałek mięsa na rosół ( drobiowe albo wołowe )
  • 5-6 większych pieczarek
  • 3 marchewki
  • kawałek selera ( korzeń )
  • przyprawa kucharek
  • zielona pietruszka
  • mleko albo słodka śmietana
  • lane kluski:
  • 1-2 jajka
  • 1-2 łyżki mąki
  • sól

Zupa pieczarkowa z lanymi kluskami – jak zrobić?

  1. 1. Gotujemy rosół z marchewką, selerem i kucharkiem (ok. 1 godz.) tak, żeby mięso było miękkie.
  2. 2. Marchewkę wyjmujemy z rosołu wcześniej, żeby się nie rozgotowała.
  3. 3. Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki – dodajemy do wywaru – gotujemy 10-15 minut.
  4. 4. Przygotowujemy lane kluski – jajka, mąkę i sól dokładnie mieszamy widelcem, tak, żeby ciasto było lejące i gładkie (bez grudek).
  5. 5. Lane kluski powoli wlewamy na gotujący się rosół.
  6. 6. Do zupy dodajemy: mleko (albo słodką śmietanę) – zagotowujemy, potartą ugotowaną marchewkę, pokrojoną natkę pietruszki, obrane ugotowane mięso.

porady – dodatkowe informacje

Marchewkę można zetrzeć surową i dodać razem z pieczarkami do rosołu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczarkowa na rosole
Następny przepis: Pieczeń boczkowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode