Pieczarkowa na rosole
Zapraszamy do odkrycia oryginalnego przepisu na pyszną pieczarkową na rosole. To doskonała rozgrzewająca zupa, którą można przygotować na obiad czy kolację. Ta wyjątkowa wersja popularnej zupy pieczarkowej połączona z delikatnym smakiem rosołu, to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Wykorzystanie świeżych, naturalnych składników gwarantuje intensywny smak i aromat. Niezwykła mieszanka ziół i przypraw podkreśla charakter dania. Pieczarkowa na rosole to doskonała propozycja dla miłośników tradycyjnej kuchni, ale w nieco odświeżonej odsłonie. Przepis jest prosty w wykonaniu, a efekt końcowy na pewno zadowoli niejednego smakosza.
admin
Składniki:
- 3 litry bulionu
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- garść natki pietruszki (użyłam suszonej)
- 1/4 szklanki śmietanki 30%
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- sól i pieprz do smaku
- kilka kropli ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka masła
- kukurydziana bagietka
Pieczarkowa na rosole – jak zrobić?
- Pieczarki oczyszczamy i kroimy w paski.
- Masło roztapiamy w garnku, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulkę, liść laurowy i ziele, chwilę dusimy (uwaga pilnujemy, aby cebulka nam się nie przypaliła). Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy około 8 minut. Zalewamy rosołem i całość gotujemy do 10 minut. Mąkę rozpuszczamy w odrobinie wody mieszamy ze śmietanką, hartujemy gorącą zupą. Całość wlewamy do garnka. doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym, zagotowujemy posypujemy natką pietruszki.
- Bagietkę kroimy na mniejsze kromki, każdą kromeczkę umieszczamy w rozgrzanym „tosterze – opiekaczu” na 3 minuty i grzanki gotowe.
Pieczarkowa na rosole – dodatkowe informacje
Jeżeli nie mamy „tostera” grzanki można zrobić na patelni rozpuszczając masło i każdą kromeczkę opiekać z jednej i drugiej strony.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczarki w zalewie
Następny przepis: zupa pieczarkowa z lanymi kluskami