Zupa ogórkowa z koperkiem

Zupa ogórkowa z koperkiem

Zupa ogórkowa z koperkiem to jedno z tradycyjnych, polskich dań, które przez lata przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko szybkości i prostocie wykonania, ale przede wszystkim niepowtarzalnemu smakowi. Słodkawo-kwaśny aromat z szerokim, intensywnym zapachem koperku, łączy się z delikatnością bulionu i chrupkością ogórków. Ta zupa idealnie komponuje się z zimowymi, mroźnymi dniami, kiedy pragniemy ciepła i wyrazistych smaków. Czyż może istnieć coś lepszego, niż gorąca miseczka domowej zupy ogórkowej z koperkiem podana z kromką świeżego chleba?

Składniki:

  • 3-4 skrzydełka drobiowe lub 2 średnie udka
  • 2-3 niewielkie młode marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 3-4 młode średnie ziemniaki
  • 5 średnich ogórków kiszonych
  • pęczek świeżego koperku
  • kilka liści z selera
  • natka pietruszki
  • 4 łyżki śmietany
  • łyżka mąki
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • 2-3 ziarna pieprzu ziarnistego

Zupa ogórkowa z koperkiem – jak zrobić?

  1. Do garnka wlac około 2 litry wody, włozyc skrzydełka i gotować na małym ogniu. Pietruszkę i ziemniaki obrać , umyć i pokroić w drobną jednakową kostkę. Marchew także pokroić , lecz bardzo drobno. Koperek również posiekać drobno. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Do gotującego się wywaru mięsem wrzucić marchew, pietruszkę, ziemniaki. Gotować do miękkości warzyw. Dodać pozostałą zieleninę, czyli natkę, łodygę selera i koperek. Dodać także przyprawy.
  3. Śmietanę połączyć z mąką dodać trochę gorącej zupy, wymieszać i całość wlać spowrotem do zupy.
  4. Całość gotować jeszcze około 2-3 minuty. Smacznego.

Zupa ogórkowa z koperkiem – dodatkowe informacje

4 porcje.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa ogórkowa z ryżem i ziemniakami
Następny przepis: Zupa ogórkowa wg Babci Julci

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode