ZUPA OGÓRKOWA NA WYWARZE WARZYWNYM

ZUPA OGÓRKOWA NA WYWARZE WARZYWNYM

Zupa ogórkowa na wywarze warzywnym to doskonała propozycja tradycyjnego domowego obiadu. Tę kremową i smaczną zupę szczególnie cenimy za przepiękny, otulający aromat i intensywny smak ogórków. Jej sekret tkwi w zastosowaniu bulionu warzywnego, co czyni zupę lekką, a jednocześnie sycącą. Doskonale sprawdzi się na rodzinnych spotkaniach, gdzie smak jej aromatycznego bulionu z pewnością zachwyci każdego. Wystarczy kilka podstawowych składników, aby przygotować to ciepłe danie, gdzie mocne nuty ogórków kontrują z delikatnością bulionu. Zupa ogórkowa na bulionie to doskonały pomysł na aromatyczny i pożywny obiad, który skusi zarówno miłośników tradycyjnej kuchni, jak i smakoszy nowych doświadczeń.

Składniki:

  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 3 ziemniaki
  • 1 mała marchewka
  • 30 dag kiszonych ogórków
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżki śmietanki 12%
  • sól

Zupa ogórkowa na bulionie – jak zrobić?

  1. 1. Ogórki i obraną marchewkę drobno zetrzeć na tarce. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  2. 2. Bulion zagotować, dodać starte ogórki, marchewkę, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu i przecisnięty przez praskę czosnek. Gotować ok. 30 min.
  3. 3. Zupę zabielić śmietanką, przyprawić solą i posypać posiekanym koperkiem.

ZUPA OGÓRKOWA NA WYWARZE WARZYWNYM – Dodatkowe informacje

Ponieważ nie jestem wegetarianką, do zupki dodałam obgotowaną pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę, a zamiast śmietanki – jogurt grecki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa ogórkowa wg Babci Julci
Następny przepis: Zupa ogórkowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode