ZUPA OGÓRKOWA NA WYWARZE WARZYWNYM
Zupa ogórkowa na wywarze warzywnym to doskonała propozycja tradycyjnego domowego obiadu. Tę kremową i smaczną zupę szczególnie cenimy za przepiękny, otulający aromat i intensywny smak ogórków. Jej sekret tkwi w zastosowaniu bulionu warzywnego, co czyni zupę lekką, a jednocześnie sycącą. Doskonale sprawdzi się na rodzinnych spotkaniach, gdzie smak jej aromatycznego bulionu z pewnością zachwyci każdego. Wystarczy kilka podstawowych składników, aby przygotować to ciepłe danie, gdzie mocne nuty ogórków kontrują z delikatnością bulionu. Zupa ogórkowa na bulionie to doskonały pomysł na aromatyczny i pożywny obiad, który skusi zarówno miłośników tradycyjnej kuchni, jak i smakoszy nowych doświadczeń.
admin
Składniki:
- 1 litr wywaru warzywnego
- 3 ziemniaki
- 1 mała marchewka
- 30 dag kiszonych ogórków
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 pęczka koperku
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 2 łyżki śmietanki 12%
- sól
Zupa ogórkowa na bulionie – jak zrobić?
- 1. Ogórki i obraną marchewkę drobno zetrzeć na tarce. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- 2. Bulion zagotować, dodać starte ogórki, marchewkę, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu i przecisnięty przez praskę czosnek. Gotować ok. 30 min.
- 3. Zupę zabielić śmietanką, przyprawić solą i posypać posiekanym koperkiem.
ZUPA OGÓRKOWA NA WYWARZE WARZYWNYM – Dodatkowe informacje
Ponieważ nie jestem wegetarianką, do zupki dodałam obgotowaną pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę, a zamiast śmietanki – jogurt grecki.