ZUPA OGÓRKOWA
Przygotowujesz się do przygotowania tradycyjnej zupy ogórkowej. To propozycja, która zdobywa serca swoim kremowym smakiem i kwaskową nutą dzięki użyciu kiszonych ogórków. Zupa ogórkowa na porcji rosołowej to sposób na jej jeszcze głębszy, bardziej satysfakcjonujący smak. To danie to prawdziwe ciepło domowego ogniska, będące synteza tradycji i prostoty. Składniki, które będą Ci potrzebne, to m.in. ogórki kiszone, ziemniaki, cebula, marchewka oraz porcja rosołowa. Przepis ten, to idealna propozycja zarówno na krótki, zimowy obiad, jak i na rodzinny, niedzielny posiłek. Przygotuj się, aby odkryć tajniki tej królowej polskich zup.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 porcja rosołowa drobiowa
- 25 dkg kiszonych ogórków
- 1 ogórek zielony surowy
- 3 marchewki średnie
- mały seler
- 2 pietruszki
- 1/3 pęczka koperku
- 1/3 pęczka natki pietruszki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka masła
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz ziołowy
- torebka ryżu
Zupa ogórkowa – jak zrobić?
- Do garnka włożyć umytą porcję rosołową, ziele angielskie, obrane, umyte i pokrojone warzywa, umyty i posiekany koperek z natką pietruszki (odłożyć łyżkę natki do posypania zupy na talerzu), posolić. Gotować do momentu, aż warzywa i porcja rosołowa będą miękkie. Dodać obrane ze skórki i starte na tarce o dużych oczkach ogórki kiszone razem z sosem (wlewać porcjami próbując, do momentu uzyskania odpowiedniej kwasowości zupy).
- Na patelni rozgrzać masło z olejem, przesmażyć bardzo drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Po chwili dodać obrany ze skórki i pokrojony w ćwierć-plasterki świeży ogórek. Dusić 5 minut i całość przełożyć do zupy.
- Przyprawić solą i pieprzem. Obrać mięso z porcji rosołowej i dodać do zupy. Torebkę ryżu ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
- Zupę podawać na talerzach z osobno ugotowanym ryżem i posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki.
ZUPA OGÓRKOWA – dodatkowe informacje
Zupę można podawać lekko zabieloną śmietaną.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa o smaku włoskim
Następny przepis: Zupa neapolitańska z serkiem topionym i mięsem mielonym