ZUPA OGÓRKOWA

ZUPA OGÓRKOWA

Przygotowujesz się do przygotowania tradycyjnej zupy ogórkowej. To propozycja, która zdobywa serca swoim kremowym smakiem i kwaskową nutą dzięki użyciu kiszonych ogórków. Zupa ogórkowa na porcji rosołowej to sposób na jej jeszcze głębszy, bardziej satysfakcjonujący smak. To danie to prawdziwe ciepło domowego ogniska, będące synteza tradycji i prostoty. Składniki, które będą Ci potrzebne, to m.in. ogórki kiszone, ziemniaki, cebula, marchewka oraz porcja rosołowa. Przepis ten, to idealna propozycja zarówno na krótki, zimowy obiad, jak i na rodzinny, niedzielny posiłek. Przygotuj się, aby odkryć tajniki tej królowej polskich zup.

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa drobiowa
  • 25 dkg kiszonych ogórków
  • 1 ogórek zielony surowy
  • 3 marchewki średnie
  • mały seler
  • 2 pietruszki
  • 1/3 pęczka koperku
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz ziołowy
  • torebka ryżu

Zupa ogórkowa – jak zrobić?

  1. Do garnka włożyć umytą porcję rosołową, ziele angielskie, obrane, umyte i pokrojone warzywa, umyty i posiekany koperek z natką pietruszki (odłożyć łyżkę natki do posypania zupy na talerzu), posolić. Gotować do momentu, aż warzywa i porcja rosołowa będą miękkie. Dodać obrane ze skórki i starte na tarce o dużych oczkach ogórki kiszone razem z sosem (wlewać porcjami próbując, do momentu uzyskania odpowiedniej kwasowości zupy).
  2. Na patelni rozgrzać masło z olejem, przesmażyć bardzo drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Po chwili dodać obrany ze skórki i pokrojony w ćwierć-plasterki świeży ogórek. Dusić 5 minut i całość przełożyć do zupy.
  3. Przyprawić solą i pieprzem. Obrać mięso z porcji rosołowej i dodać do zupy. Torebkę ryżu ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
  4. Zupę podawać na talerzach z osobno ugotowanym ryżem i posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki.

ZUPA OGÓRKOWA – dodatkowe informacje

Zupę można podawać lekko zabieloną śmietaną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa o smaku włoskim
Następny przepis: Zupa neapolitańska z serkiem topionym i mięsem mielonym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode