Zupa ogórkowa
Składniki:
- 1,5 litra bulionu mięsnego (u mnie z drobiu)
- 150 g mrożonej mieszanki warzyw (słupki lub paski)
- 500 g obranych ziemniaków
- ok. 200 g przecieru z kiszonych ogórków
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- sól
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1/2 szklanki śmietanki 12% lub 18%
Zupa ogórkowa – jak zrobić?
- Wywar zagotowujemy, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Wkładamy mrożoną włoszczyznę. Kiedy ponownie się zagotuje, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków.
- Dodajemy przecier z ogórków kiszonych, gotujemy 5 minut, przyprawiamy solą (ostrożnie) i cukrem, dodajemy posiekany koperek, gotujemy jeszcze 2 minuty. Zabielamy śmietanką.
Zupa ogórkowa z przecieru ogórkowego, czasami nazywana ogórkową z przecieru, to pyszne danie, które można łatwo przygotować we własnej kuchni. Oto krótka instrukcja, jak zrobić tę smaczną zupę:
1. Wywar zagotowujemy, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Wkładamy mrożoną włoszczyznę. Kiedy ponownie się zagotuje, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków.
2. Dodajemy przecier z ogórków kiszonych, gotujemy 5 minut, przyprawiamy solą (ostrożnie) i cukrem, dodajemy posiekany koperek, gotujemy jeszcze 2 minuty. Zabielamy śmietanką.
Tak przygotowaną zupę ogórkową można podać na obiad lub jako przystawkę. Jej kremowa konsystencja i intensywny smak ogórkowy na pewno zachwycą twoje kubki smakowe. Wypróbuj ten prosty przepis na domowej roboty zupę ogórkową i delektuj się jej wyjątkowym smakiem.
Porady – Dodatkowe informacje
Zamiast wywaru możemy użyć rosołu z kostki. Śmietankę możemy zastąpić mlekiem skondensowanym niesłodzonym. Przecier z ogórków kiszonych uzyskamy ścierając ogórki kiszone na tarce o dużych oczkach. Ja do tej zupy wykorzystałam ogórki zrobione latem według tego przepisu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ogorki-na-zupe-5
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ZUPA OGÓRKOWA NA WYWARZE WARZYWNYM
Następny przepis: zupa ogórkowa