Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa to prawdziwie polski klasyk, który nieodzownie kojarzy się z domem i rodziną. Dzięki swoim przeciwnowotworowym właściwościom, zupa ta jest zdrowym i zarazem owocującym w smaku daniem. Nasza wariacja korzysta z przecieru ogórkowego, który dodaje intensywności i głębi jej smaku. Ten prosty przepis został stworzony z myślą o tych, którzy pragną nauczyć się w jaki sposób zrobić ogórkową. Jeśli więc poszukujesz sprawdzonych metod i składników do przygotowania tej popularnej zupy, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Dzięki niemu, zupa ogórkowa stanie się Twoim ulubionym daniem.

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu mięsnego (u mnie z drobiu)
  • 150 g mrożonej mieszanki warzyw (słupki lub paski)
  • 500 g obranych ziemniaków
  • ok. 200 g przecieru z kiszonych ogórków
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1/2 szklanki śmietanki 12% lub 18%

Zupa ogórkowa – jak zrobić?

  1. Wywar zagotowujemy, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Wkładamy mrożoną włoszczyznę. Kiedy ponownie się zagotuje, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków.
  2. Dodajemy przecier z ogórków kiszonych, gotujemy 5 minut, przyprawiamy solą (ostrożnie) i cukrem, dodajemy posiekany koperek, gotujemy jeszcze 2 minuty. Zabielamy śmietanką.

Zupa ogórkowa z przecieru ogórkowego, czasami nazywana ogórkową z przecieru, to pyszne danie, które można łatwo przygotować we własnej kuchni. Oto krótka instrukcja, jak zrobić tę smaczną zupę:

1. Wywar zagotowujemy, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Wkładamy mrożoną włoszczyznę. Kiedy ponownie się zagotuje, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków.

2. Dodajemy przecier z ogórków kiszonych, gotujemy 5 minut, przyprawiamy solą (ostrożnie) i cukrem, dodajemy posiekany koperek, gotujemy jeszcze 2 minuty. Zabielamy śmietanką.

Tak przygotowaną zupę ogórkową można podać na obiad lub jako przystawkę. Jej kremowa konsystencja i intensywny smak ogórkowy na pewno zachwycą twoje kubki smakowe. Wypróbuj ten prosty przepis na domowej roboty zupę ogórkową i delektuj się jej wyjątkowym smakiem.

Porady – Dodatkowe informacje

Zamiast wywaru możemy użyć rosołu z kostki. Śmietankę możemy zastąpić mlekiem skondensowanym niesłodzonym. Przecier z ogórków kiszonych uzyskamy ścierając ogórki kiszone na tarce o dużych oczkach. Ja do tej zupy wykorzystałam ogórki zrobione latem według tego przepisu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ogorki-na-zupe-5


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ZUPA OGÓRKOWA NA WYWARZE WARZYWNYM
Następny przepis: zupa ogórkowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode