Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Ożyw swoje podniebienie z tym pysznym przepisem na zupę meksykańską z mięsem mielonym. Jest to ciepła, wyraźnie pikantna i pełna smaku potrawa, przygotowywana z aromatycznymi przyprawami, soczystym mięsem mielonym z wieprzowiny oraz świeżymi warzywami. Ta ognista zupa jest synonimem meksykańskiej kuchni, która jest nie tylko wyjątkowo smakowita, ale również sycąca. To idealna propozycja na ciepłą kolację z rodziną lub przyjaciółmi. Proste składniki i łatwość przygotowania sprawiają, że zupa meksykańska z wieprzowiną stanie się Waszym ulubionym daniem na co dzień, a także podczas specjalnych okazji.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 30 dkg pieczarek
  • puszka kukurydzy
  • puszka fasoli czerwonej
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 papryki czerwone
  • 100 g drobnego makaronu np. ryżowego / gwiazdki
  • sól + pieprz
  • zioła prowansalskie
  • ostra papryka lub chilli pieprz cayenne
  • przecier pomidorowy około 200 g
  • olej do smażenia

Zupa meksykańska z mięsem mielonym – jak zrobić?

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Mięso mielone podsmażyć i odłożyć do garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę. Na koniec dodać czosnek. Przełożyć do garnka z mięsem.
  2. Pieczarki umyć i pokroić. Podsmażyć. Dodać do mięsa. Kukurydzę i fasolę odcedzić z zalewy, dodać do garnka.
  3. Całość zalać około 1,5 litra wody. Dodać przyprawy, przecier pomidorowy i gotować do miękkości. Na koniec dodać makaron.

Porady – Dodatkowe informacje

Jeżeli zupa meksykańska z mięsem mielonym wydaje nam się za rzadka, możemy dodać serki topione dla zagęszczania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa meksykańska z drobną fasolą
Następny przepis: Zupa gulaszowa z fasolką szparagową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode