Zupa meksykańska z mięsem mielonym
Ożyw swoje podniebienie z tym pysznym przepisem na zupę meksykańską z mięsem mielonym. Jest to ciepła, wyraźnie pikantna i pełna smaku potrawa, przygotowywana z aromatycznymi przyprawami, soczystym mięsem mielonym z wieprzowiny oraz świeżymi warzywami. Ta ognista zupa jest synonimem meksykańskiej kuchni, która jest nie tylko wyjątkowo smakowita, ale również sycąca. To idealna propozycja na ciepłą kolację z rodziną lub przyjaciółmi. Proste składniki i łatwość przygotowania sprawiają, że zupa meksykańska z wieprzowiną stanie się Waszym ulubionym daniem na co dzień, a także podczas specjalnych okazji.
admin
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 30 dkg pieczarek
- puszka kukurydzy
- puszka fasoli czerwonej
- cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 papryki czerwone
- 100 g drobnego makaronu np. ryżowego / gwiazdki
- sól + pieprz
- zioła prowansalskie
- ostra papryka lub chilli pieprz cayenne
- przecier pomidorowy około 200 g
- olej do smażenia
Zupa meksykańska z mięsem mielonym – jak zrobić?
- Makaron ugotować w osolonej wodzie. Mięso mielone podsmażyć i odłożyć do garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę. Na koniec dodać czosnek. Przełożyć do garnka z mięsem.
- Pieczarki umyć i pokroić. Podsmażyć. Dodać do mięsa. Kukurydzę i fasolę odcedzić z zalewy, dodać do garnka.
- Całość zalać około 1,5 litra wody. Dodać przyprawy, przecier pomidorowy i gotować do miękkości. Na koniec dodać makaron.
Porady – Dodatkowe informacje
Jeżeli zupa meksykańska z mięsem mielonym wydaje nam się za rzadka, możemy dodać serki topione dla zagęszczania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa meksykańska z drobną fasolą
Następny przepis: Zupa gulaszowa z fasolką szparagową