Zupa Krupnik

Zupa Krupnik

Zupa Krupnik to jedna z najpopularniejszych polskich zup, kojarzona z domowym ciepłem i komfortem. To doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Jej wyjątkowy smak zawdzięcza bogatej mieszance składników, w której znajdują się zarówno mięso, warzywa, jak i kasza jęczmienna. Przedstawiamy prosty w wykonaniu przepis, który przypomni Ci smak zup z dzieciństwa. Zupa Krupnik to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy cenią tradycyjne, polskie smaki. Przepis na tę aromatyczną zupę jest niezwykle prosty, a jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.

Składniki:

  • 500g mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki
  • 2,5 -3 litry gorącej wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0,5 małej selery
  • 5 dużych ziemniaków
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren angielskich
  • sól
  • duża szczypta papryki słodkiej
  • olej do smażenia
  • 0,5 woreczka kaszy jaglanej
  • 1 łyżka octu

Zupa krupnik – jak zrobić?

  1. Mięso kroimy w większą kostkę doprawiamy solą i papryką ,smażymy na oleju tak aby lekko je zarumienić. W ten sposób mięso nabiera smaczne go aromatu.
  2. Wodę zagotuj i dodaj podsmażone mięso z olejem , wrzuć liść laurowy, ziele angielskie i płaską łyżkę soli. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem.
  3. W miedzy czasie obierz warzywa, ziemniaki kroimy i marchew na dużą kostkę ,a resztę warzyw zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  4. Dodajemy wszystkie warzywa do zupy.
  5. Wsyp kaszę i gotuj wszystko do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem. Na koniec dopraw do smaku dodając łyżkę octu,a jeśli zajdzie potrzeba to dodaj sól.

Zupa Krupnik – dodatkowe informacje

Zupę podaję z pieczywem posmarowanym masłem, a najlepiej bagietką czosnkową. Jeśli zupa jest zbyt gęsta od kaszy dolej gorącej wody i dopraw do smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa lubczykowa
Następny przepis: Zupa-krem ziemniaczany ze śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode