Zupa Krupnik
Zupa Krupnik to jedna z najpopularniejszych polskich zup, kojarzona z domowym ciepłem i komfortem. To doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Jej wyjątkowy smak zawdzięcza bogatej mieszance składników, w której znajdują się zarówno mięso, warzywa, jak i kasza jęczmienna. Przedstawiamy prosty w wykonaniu przepis, który przypomni Ci smak zup z dzieciństwa. Zupa Krupnik to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy cenią tradycyjne, polskie smaki. Przepis na tę aromatyczną zupę jest niezwykle prosty, a jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500g mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki
- 2,5 -3 litry gorącej wody
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 0,5 małej selery
- 5 dużych ziemniaków
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren angielskich
- sól
- duża szczypta papryki słodkiej
- olej do smażenia
- 0,5 woreczka kaszy jaglanej
- 1 łyżka octu
Zupa krupnik – jak zrobić?
- Mięso kroimy w większą kostkę doprawiamy solą i papryką ,smażymy na oleju tak aby lekko je zarumienić. W ten sposób mięso nabiera smaczne go aromatu.
- Wodę zagotuj i dodaj podsmażone mięso z olejem , wrzuć liść laurowy, ziele angielskie i płaską łyżkę soli. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem.
- W miedzy czasie obierz warzywa, ziemniaki kroimy i marchew na dużą kostkę ,a resztę warzyw zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Dodajemy wszystkie warzywa do zupy.
- Wsyp kaszę i gotuj wszystko do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem. Na koniec dopraw do smaku dodając łyżkę octu,a jeśli zajdzie potrzeba to dodaj sól.
Zupa Krupnik – dodatkowe informacje
Zupę podaję z pieczywem posmarowanym masłem, a najlepiej bagietką czosnkową. Jeśli zupa jest zbyt gęsta od kaszy dolej gorącej wody i dopraw do smaku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa lubczykowa
Następny przepis: Zupa-krem ziemniaczany ze śmietaną