Zupa krem ze świeżego szpinaku
Ciepła, pachnąca zupa krem ze świeżego szpinaku to doskonały wybór na zdrowy i sycący obiad. Ta gładka, aksamitna zupa jest połączeniem kremowej konsystencji z wyrazistym smakiem świeżego szpinaku. Szpinak jest bogatym źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych, takich jak witaminy A, C, K, a także magnez i żelazo. Ten prozdrowotny przepis jest łatwy do zrobienia, a jego wynik kojący i pełny smaku. Zupa krem ze świeżego szpinaku to smaczne i zdrowe danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom zielonych warzyw.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Min. 250g świeżego szpinaku
- biała i czerwona cebula
- dwa litry bulionu warzywnego
- 4 duże ząbki czosnku
- trzy duże ziemniaki pokrojone w kostkę
- otarta skórka z cytryny
- śmietana 30%
- przyprawy (sól, świeżo zmielony pieprz, sypki czosnek, papryka słodka ostra, tymianek, bazylia, oregano)
- opcjonalnie: dwa jajka ugotowane na twardo
- siemię lniane do dekoracji
Zupa krem ze świeżego szpinaku – jak zrobić?
- Kroimy w kostkę ziemniaki, czosnek i cebulę, które wrzucamy do bulionu (ok. 2l), dodajemy suszone przyprawy. Gdy warzywa zmiękną dodajemy szpinak oraz startą skórkę cytryny, po czym gotujemy chwilę na wolnym ogniu. Gdy szpinak będzie gotowy (co trwa dosłownie pare minut), wszystkie składniki należy zblendować, dodać odrobinę śmietanki i jeśli jeszcze potrzeba – doprawić do smaku. Opcjonalnie można dodać dwa przekrojone w pół jajka, tak jak do żurku.
Zupa krem ze świeżego szpinaku – dodatkowe informacje
Oto moja propozycja podania. Na środek odrobinę śmietany, na to siemię lniane, parę surowych liści i serowe pałeczki (poprzedni przepis). Smakuje wybornie! Gdy zrobiłam tą zupę odrazu wiedziałam, że będzie moją ulubioną 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa krem ze szpinaku z grillowanym camebertem i grzankami
Następny przepis: Zupa krem z zielonej soczewicy