Zupa krem z zielonej soczewicy

Zupa krem z zielonej soczewicy

Zupa krem z zielonej soczewicy to doskonały sposób na urozmaicenie posiłków w chłodne dni. Ta wyjątkowo zdrowa potrawa, pełna jest błonnika, białka oraz zawiera niewielką ilość kalorii. Jest nie tylko smaczna, ale też niesamowicie sycąca. Dzięki temu, potrafi zaspokoić głód na długi czas. Co więcej, przygotowanie zupy nie jest skomplikowane, dzięki czemu nawet początkujący kucharz poradzi sobie z tym zadaniem. Zupa krem z zielonej soczewicy to idealne danie na lunch czy kolację, które przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom i weganom, ale też miłośnikom mięsa.

Składniki:

  • – bulion warzywny lub warzywno-mięsny około 2 litrów
  • – 3 marchewki
  • – 1 por
  • – 1 pietruszka korzeń
  • – natka pietruszki
  • – mały kawałek selera
  • – 1 cebula
  • – 3 ząbki czosnku
  • – 1 ziemniak
  • – 2 łyżki oliwy z oliwek
  • – ok. 250 g zielonej soczewicy
  • – sól
  • – pieprz
  • – kolendra w nasionach
  • – słonecznik łuskany

Zupa krem z zielonej soczewicy – jak zrobić?

  1. Marchewkę, por, pietruszkę, seler, cebulę, czosnek, ziemniaka oraz natkę myjemy, następnie obieramy warzywa. Pietruszkę (korzeń), seler, czosnek oraz marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach.
  2. Por oraz cebulę kroimy w półksiężyce. Starte i pokrojone warzywa podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Smażymy około 20 minut, nie dopuszczając do przypalenia. Pod koniec smażenia można podlać warzywa bulionem. Po usmażeniu dodać gotującego się bulionu. Kroimy ziemniaka w kostkę oraz natkę pietruszki i również dodajemy do bulionu.
  3. Soczewicę płukamy i dodajemy do gotującej się zupy. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut (tak aby soczewica była miękka). Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy kilkanaście ziaren kolendry. Zupę sciągamy z ognia i blendujemy.
  4. Na rozgrzanej patelni prażymy przez kilka minut ziarna słonecznika. Podajemy gorącą zupę z ziarnami słonecznika.

Zupa krem z zielonej soczewicy – dodatkowe informacje

Zupę krem z zielonej soczewicy można podać również grzankami i groszkiem ptysiowym. Idealnie smakuje również z tartym żółtym serem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa krem ze świeżego szpinaku
Następny przepis: Zupa-krem z warzyw.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode