Zupa-krem z warzyw.
Zupa-krem z warzyw to propozycja dla miłośników zdrowego i pełnego smaku jedzenia. Zaskakuje swoim aksamitnym konsystencjami, bogactwem smaku oraz kolorów, które wprowadzą do Twojej kuchni prawdziwie wiosenną atmosferę. Starannie dobrane warzywa, które są bazą tej zupy, dostarczają organizmowi cennych witamin i składników mineralnych. Zupa-krem z warzyw jest doskonałym pomysłem na szybki obiad czy lekki kolacyjny posiłek. Idealnie sprawdzi się zarówno podana na ciepło w chłodniejsze dni, jak i podana na zimno w upalne letnie dni. Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak zrobić krem z warzyw? Teraz masz okazję się tego dowiedzieć.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 duże marchewki
- 1 duża pietruszka
- 2 cebule
- 1 szklanka zielonego groszku (mrożonego, świeżego lub z puszki)
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- 2-3 szklanki wody lub bulionu
Zupa-krem z warzyw – jak zrobić?
-
1.
Marchewki i pietruszkę obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie zalać je wodą i gotować. Cebulę obrać, pokroić i udusić na maśle. Gdy będzie gotowa, dodać do gotujących się warzyw razem z groszkiem. -
2.
Gdy warzywa będą miękkie, zupę zmiksować. Następnie dodać zioła i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Porady – Zupa-krem z warzyw – dodatkowe informacje
Z tej porcji wychodzi około 1 litr zupy. Do zupy możemy użyć świeżych ziół.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa krem z zielonej soczewicy
Następny przepis: zupa krem z selera naciowego z curry