zupa krem z selera naciowego z curry

zupa krem z selera naciowego z curry

Zupa krem z curry i selera naciowego to idealny sposób na urozmaicenie tradycyjnego jadłospisu. Doskonała na chłodniejsze dni, ożywi każdego miłośnika pikantnych smaków. Bogactwo składników skrywających w sobie mnóstwo wartości odżywczych sprawia, że zupa ta jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Wykwintny smak selera naciowego pięknie komponuje się z intensywnym aromatem curry, tworząc połączenie, które z pewnością zachwyci każdego smakosza. Ta egzotyczna, aromatyczna i satysfakcjonująca zupa krem curry z selerem naciowym będzie świetnym dodatkiem do Twojego repertuaru kulinarnego.

Składniki:

  • 7 – 8 łodyg selera naciowego
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 mały lub 0,5 dużego pora
  • około 1,4 litra bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 1 łyżeczka curry
  • siekany koperek
  • sól
  • parę listków z selera

Zupa krem z selera naciowego z curry – jak zrobić?

  1. Z opłukanych łodyg selera usunąć łykowate włókna, odciąć kilka zdrowych listków, łodygi pokroić na cienkie talarki. Pora pokroić na plasterki, cebulę posiekać.
  2. W rondlu z rozgrzanym olejem lub oliwą podsmażyć przez około 8 minut pora i cebulę, dodać curry, smażyć jeszcze przez 2 minutki.
  3. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, zalać wrzącym bulionem, gotować do miękkości ziemniaków, następnie całość zmiksować, doprawić solą.
  4. Na talerzach posypać siekanym koperkiem i pokrojonymi listkami z selera.

xxxx – dodatkowe informacje

Do zupy krem z selera naciowego z curry możemy również dodać starty drobno parmezan.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa-krem z warzyw.
Następny przepis: Zupa - krem z pora

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode