zupa krem z selera naciowego z curry
Zupa krem z curry i selera naciowego to idealny sposób na urozmaicenie tradycyjnego jadłospisu. Doskonała na chłodniejsze dni, ożywi każdego miłośnika pikantnych smaków. Bogactwo składników skrywających w sobie mnóstwo wartości odżywczych sprawia, że zupa ta jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Wykwintny smak selera naciowego pięknie komponuje się z intensywnym aromatem curry, tworząc połączenie, które z pewnością zachwyci każdego smakosza. Ta egzotyczna, aromatyczna i satysfakcjonująca zupa krem curry z selerem naciowym będzie świetnym dodatkiem do Twojego repertuaru kulinarnego.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 7 – 8 łodyg selera naciowego
- 6 średnich ziemniaków
- 1 mały lub 0,5 dużego pora
- około 1,4 litra bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 1 łyżeczka curry
- siekany koperek
- sól
- parę listków z selera
Zupa krem z selera naciowego z curry – jak zrobić?
- Z opłukanych łodyg selera usunąć łykowate włókna, odciąć kilka zdrowych listków, łodygi pokroić na cienkie talarki. Pora pokroić na plasterki, cebulę posiekać.
- W rondlu z rozgrzanym olejem lub oliwą podsmażyć przez około 8 minut pora i cebulę, dodać curry, smażyć jeszcze przez 2 minutki.
- Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, zalać wrzącym bulionem, gotować do miękkości ziemniaków, następnie całość zmiksować, doprawić solą.
- Na talerzach posypać siekanym koperkiem i pokrojonymi listkami z selera.
xxxx – dodatkowe informacje
Do zupy krem z selera naciowego z curry możemy również dodać starty drobno parmezan.