ZUPA KREM Z PORA z serkiem topionym i grzankami
Zapraszamy do wypróbowania niezwykle pysznego przepisu na Zupę Krem z Pora z serkiem topionym i grzankami. To doskonały, kremowy komfort food na każdą porę dnia, który zarówno rozgrzeje w chłodne dni, jak i zaspokoi głód po długim dniu pracy. Soczysty por w połączeniu z serkiem topionym tworzy idealnie gładką, niemal aksamitną teksturę zupy, a chrupiące grzanki dodają jej niepowtarzalnego charakteru. Przepis na zupę krem z pora z serkiem topionym to doskonały pomysł dla każdego, kto ceni sobie proste i smaczne dania pełne wartości odżywczych. Sprawdź sam i przekonaj się, jak pyszne może być domowe gotowanie!
admin
Składniki:
- 1-2 śliczne pory (tylko białe części)
- 2 ziemniaki
- 2 serki topione gouda śmietankowa
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- masło do smażenia
- sól, pieprz
- kminek mielony
- posiekana natka lub szczypiorek do posypania
- grzanki
Zupa krem z pora z serkiem topionym i grzankami – jak zrobić?
-
1.
Dokładnie oczyścić pory i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło, wrzucić por, cebulę i poddusić, ale nie przyrumienić. Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, czosnek oraz marchewkę. -
2.
Wymieszać, wlać bulion. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Zmiksować zupę na gładki krem, dodać serki topione. -
3.
Przyprawić do smaku pieprzem, kminkiem. Zagotować. Przed podaniem posypać natką albo szczypiorkiem. Podawać najlepiej z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
xxxx – dodatkowe informacje
grzanki zezłocić na suchej patelni