Zupa - krem z pora

Zupa – krem z pora

Zupa-krem z pora to propozycja na ciepły, delikatny i aksamitny posiłek. Uwielbiana przez wielu, wprost idealna na chłodne dni, kiedy szukamy czegoś, co nas rozgrzeje. Prosta w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczna zupa, która nie tylko syci, ale i rozpieszcza podniebienie. Dzięki swojej kremowej konsystencji, jest również świetnym rozwiązaniem dla osób na diecie, które chcą zjeść coś zdrowego i lekkiego. Poza tym, pory są bogatym źródłem witamin i minerałów, co dodatkowo podnosi jej wartość odżywczą. Przekonaj się sam, jak smakuje krem z pora.

Składniki:

  • 1 duża pora
  • 2 średnie cebule
  • 3 małe ziemniaki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • suszona natka pietruszki
  • olej

Zupa – krem z pora – jak zrobić?

  1. Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na oleju.
  2. Jasną część pora przekroić wzdłuż, dokładnie wypłukać, pokroić w półokręgi. Dodac do cebuli i razem przesmażyć.
  3. Bulion zagotować w garnku, dodać cebulę z porem. Gotować do miękkości.
  4. Wszystko razem zblendować.
  5. Doprawić solą i pieprzem.
  6. Podawać posypaną natką pietruszki. Udekorować porem.

Słowa kluczowe: zupy krem z pora, zupa z pora przepis, krem z pora przepis, krem z pora, zupa krem z pora

Zupa – krem z pora – dodatkowe informacje

W razie gdyby zupa była za gęsta dodać odrobinę bulionu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ZUPA KREM Z PORA z serkiem topionym i grzankami
Następny przepis: Zupa krem z pokrzyw

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode