Zupa – krem z pora
Zupa-krem z pora to propozycja na ciepły, delikatny i aksamitny posiłek. Uwielbiana przez wielu, wprost idealna na chłodne dni, kiedy szukamy czegoś, co nas rozgrzeje. Prosta w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczna zupa, która nie tylko syci, ale i rozpieszcza podniebienie. Dzięki swojej kremowej konsystencji, jest również świetnym rozwiązaniem dla osób na diecie, które chcą zjeść coś zdrowego i lekkiego. Poza tym, pory są bogatym źródłem witamin i minerałów, co dodatkowo podnosi jej wartość odżywczą. Przekonaj się sam, jak smakuje krem z pora.
admin
Składniki:
- 1 duża pora
- 2 średnie cebule
- 3 małe ziemniaki
- 1 litr bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- suszona natka pietruszki
- olej
Zupa – krem z pora – jak zrobić?
- Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na oleju.
- Jasną część pora przekroić wzdłuż, dokładnie wypłukać, pokroić w półokręgi. Dodac do cebuli i razem przesmażyć.
- Bulion zagotować w garnku, dodać cebulę z porem. Gotować do miękkości.
- Wszystko razem zblendować.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Podawać posypaną natką pietruszki. Udekorować porem.
Słowa kluczowe: zupy krem z pora, zupa z pora przepis, krem z pora przepis, krem z pora, zupa krem z pora
Zupa – krem z pora – dodatkowe informacje
W razie gdyby zupa była za gęsta dodać odrobinę bulionu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ZUPA KREM Z PORA z serkiem topionym i grzankami
Następny przepis: Zupa krem z pokrzyw