Zupa krem z pokrzyw
Zupa krem z pokrzyw to doskonały wybór na zdrowy, pożywny posiłek. Pokrzywa, pomimo swojej niezbyt faszyzującej reputacji, jest skarbnicą witamin i minerałów, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Ponadto, podana w formie kremu, dostarcza nam niezbędnej dawki błonnika. Zupa ta to idealne połączenie zdrowia z kuszącym smakiem. Szczególnie polecam wypróbować ją wiosną, kiedy młode pokrzywy są najsmaczniejsze. Jeżeli posiadasz Thermomix, przygotowanie soku z pokrzyw będzie jeszcze prostsze, a efekty na pewno Cię zaskoczą. Zacznij eksplorować nowe smaki już dziś z naszym przepisem na zupę pokrzywową!
Piotr Zieliński
Składniki:
- mała torba liści pokrzywy (młodej)
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- ok 1,5 litra wody plus 2 kostki rosołowe (lub bulion)
- ok 100 ml naturalnego jogurtu
- przyprawy do smaku (kari, pieprz, maggi, imbir, sól)
- olej
- łyżka soku z cytryny
- Dodatkowo:
- Groszek ptysiowy
Zupa krem z pokrzyw – jak zrobić?
-
1.
Liście pokrzywy opłukać, sparzyć wrzątkiem, posiekać.
-
2.
Cebulę i czosnek pokroić i zeszklić w garnku. Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w niedużą kostkę. Zeszkloną cebulę zalać wodą, dodać kostki rosołowe, pokrzywę, ziemniaki i marchew. Dodać także sok z cytryny i doprawić do smaku. Gotować ok 10 minut.
-
3.
Na koniec dodać jogurt. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem.
Podać z groszkiem ptysiowym. Smacznego!
xxxx – dodatkowe informacje
Zupę krem z pokrzyw można podawać także z jajkiem ugotowanym na twardo.