Zupa Krem z Pieczonych Buraków

Zupa Krem z Pieczonych Buraków

Zupa Krem z Pieczonych Buraków to aromatyczne danie, które zachwyca intensywnością smaku i koloru. Buraki, stworzone do pieczenia, zyskują zupełnie nowy wymiar, stając się lekko słodkawym składnikiem aktu kulinarnej magii. Ta prosta, ale zdecydowanie efektowna zupa, jest wyśmienita na chłodniejsze dni i doskonale sprawdzi się jako przystawka lub lekki obiad. Wyróżnia się ona głębokim burgundowym kolorem, który jest nie tylko zachwycający, ale także kuszący. Zupa ta jest tradycyjnie sezonowa, popularna w chłodniejszych miesiącach, kiedy to buraki są najsmaczniejsze. Krem z pieczonych buraków to doskonały sposób na ciepły i zdrowy posiłek. Przejrzyj listę potrzebnych składników i zabierz się do gotowania!

Składniki:

  • 3 porcje
  • ok. 1 kg średnich buraczków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • olej do podsmażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka tymianku
  • Dodatkowo:
  • mały buraczek do dekoracji
  • śmietana lub jogurt
  • natka pietruszki

Zupa krem z pieczonych buraków – jak zrobić?

  1. Buraczki umyć, większe przekroić na pół, każdy zawinąć w kawałek foli aluminiowej, ułożyć na blaszce z piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 200°C. Pozostawić do lekkiego przestygnięcia, następnie obrać ze skórki i pokroić w gruszkowatą kostkę.
  2. W międzyczasie ugotować bulion drobiowy na ćwiartce z kurczaka. Pozostałe warzywa obrać, umyć i starłam na tarce z grubymi oczkami. Ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki jak do zupy, dodać do gotującego się bulionu i gotować na małym ogniu do momentu, aż będą miękkie.
  3. Na 3 łyżkach oleju zeszklić obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać buraczki, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, podsmażyć około 5 minut. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przełożyć do gotującego się bulionu.
  4. Gotować całość jeszcze 10 minut, a następnie w razie konieczności doprawić do smaku. Użyć blendera, aby zmiksować całość na puree.
  5. Przed podaniem na talerzu skropić śmietaną kremówką lub dodać kleksa z jogurtu naturalnego. Udekorować według własnego uznania i gustu.

xxxx – dodatkowe informacje

Do podsmażanych buraków z cebulką i czosnkiem można dodać sok z połowy pomarańczy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa krem z pomidorów
Następny przepis: Zupa-krem z pasternaku i pora

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode