Zupa-krem z pasternaku i pora
Obudź swoje kubki smakowe niecodziennymi smakami z naszym przepisem na Zupę-krem z pasternaku i pora. Ta pyszna propozycja to kimono dla miłośników korzennych warzyw. Pasternak, często niedoceniany, jest tu głównym bohaterem, dostarczając swojego unikalnego słodko-korzennego smaku i kremowej konsystencji, która doskonale komponuje się z aromatem pora. Odkryj jak z prostych składników, można stworzyć zaskakująco smaczną zupę. Idealną na rodzinny obiad czy wykwintny lunch. Przekonaj się ile smaku kryje w sobie krem z pasternaku i zasmakuj zupełnie nowych doznań. Wypróbuj koniecznie!
admin
Składniki:
- Zupa:
- 0,5 kg pasternaku
- 1 por (tylko biała część)
- 3-4 ziemniaki
- 1,5 l wody lub bulionu
- olej do smażenia
- ew. 1-2 łyżeczki domowej wegety
- sól
- Grzanki:
- 2-3 bułki
- ser żółty
- 3-4 plasterki surowego boczku
- szczypiorek
Zupa-krem z pasternaku i pora – jak zrobić?
- Pasternak obierz i pokrój na kawałki, por oczyść i też pokrój w talarki. Do garnka wlej 1-2 łyżki oleju, rozgrzej, wrzuć por i smaż na wolnym ogniu, aż się zeszkli, dodaj korzeń pasternaka, smaż chwilę. Do warzyw wlej wodę lub bulion. Gotuj, aż warzywa zmiękkną. Jeśli używasz wody, zupę dopraw 1-2 łyżeczkami domowej wegety. Zupę przestudź trochę i zblenduj na krem, dopraw solą.
- Bułki pokrój w poprzek na małe pajdki, na każdą nałóż żółty ser, zapiekaj w 180 st. C, aż ser stopi się (ok. 5-8 minut). Plasterki boczku ułóż na papierze i podpiecz w tym samym czasie co bułki.
- Szczypior posiekaj. Zupę podawaj z plastrem boczku, szczypiorkiem i grzankami.
Zupa-krem z pasternaku i pora – dodatkowe informacje
Boczek i grzanki można pominąć i zjeść zupę z pasternaku jako niskokaloryczną. Alternatywnie, można podać ją z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany zamiast boczku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa Krem z Pieczonych Buraków
Następny przepis: Kremowa zupa z pieczoną dynią, ziemniakami i marchewką