Zupa – krem z kalafiora z grzankami
Zupa-krem z kalafiora z grzankami to kulinarny poemat na cześć komfortowego, domowego jedzenia. Ta aksamitna, kremowa zupa kalafiorowa to prawdziwy smakoszowy raj na talerzu. Ofiarowuje głębokie doznania smakowe, a jej delikatna konsystencja sprawia, że jest to danie niezwykle satysfakcjonujące. Doskonale sycąca i nieziemsko smaczna, jest idealnym pomysłem na obiad, zarówno w chłodniejsze, jak i ciepłe dni. Podawana z chrupiącymi grzankami, sprawia, że jest to danie kompleksowe i zaspokajające. Ten przepis na zupę krem z kalafiora to kwintesencja prostoty i elegancji – prawdziwy rarytas dla każdego smakosza.
admin
Składniki:
- Ok. 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego
- 1 średni kalafior
- 3 większe ziemniaki
- 1 pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany 30%
- sól
- pieprz
- papryka ostra
- papryka słodka
- Dodatkowo:
- kilka kromek czerstwego chleba
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
Zupa – krem z kalafiora z grzankami – jak zrobić?
-
1.
Kalafior umyć, podzielić na różyczki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na kawałki. Bulion zagotować dodać kalafior, ziemniaki, gotować do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie, wyciągnąć je z zupy i zmiksować na gładko (parę różyczek kalafiora pozostawić). Do wywaru wlać zmiksowane warzywa, włożyć odłożone różyczki z kalafiora, wlać śmietanę i zagotować. Koper umyć, osuszyć i posiekać dodać do zupy, wymieszać. Czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę i również dodać do zupy, przyprawić do smaku, wymieszać. -
2.
Chleb pokroić w kostkę. Na patelnię wlać oliwę, dodać masło i rozpuścić. Pokrojony chleb usmażyć na złoty kolor. Do talerzy wlać zupę i posypać grzankami. Smacznego!
Porady – dodatkowe informacje
Tą zupę można zrobić z rosołu, który nam pozostał z poprzedniego dnia.
Zamiast grzanek można użyć groszek ptysiowy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kremowa zupa z pieczoną dynią, ziemniakami i marchewką
Następny przepis: Zupa krem z groszku konserwowego