Zupa krem z groszku konserwowego
Zupa krem z groszku jest idealna na chłodne dni, gdy potrzebujesz czegoś, co od razu rozgrzewa ciało i dodaje sił. Jest niezwykle prostym, a jednocześnie ulubionym daniem z dzieciństwa dla wielu z nas. Przepis na zupę krem z groszku jest bardzo uniwersalny i sprawdza się zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięsa lub ryby. W tej wersji wykorzystamy groszek konserwowy, dzięki czemu zupa będzie smaczna i kremowa. Możesz dodać trochę śmietany, aby nadać jej dodatkowego smaku. Spróbuj zrobić tę zupę, a na pewno nie pożałujesz!
admin
Składniki:
- 1 puszka konserwowanego groszku
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 serek topiony (100g)
- ok 1l bulionu (może być z kostki)
- pół szklanki mleka
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, curry, maggi
- pietruszka
- olej/oliwa
Zupa krem z groszku konserwowego – jak zrobić?
- W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli wlewamy całą zawartość puszki (groszek + woda) oraz bulion. Gotujemy ok 10 minut. Dodajemy mleko, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze ok 2 min. Zdejmujemy z ognia, dodajemy serek topiony i miksujemy blenderem. Podajemy posypane natką pietruszki z groszkiem ptysiowym. Smacznego!
xxxx – dodatkowe informacje
Krem z groszku konserwowego można wzbogacić startym serem żółtym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa - krem z kalafiora z grzankami
Następny przepis: Zupa krem z dyni z imbirem i chilli