Zupa krem z groszku konserwowego

Zupa krem z groszku konserwowego

Zupa krem z groszku jest idealna na chłodne dni, gdy potrzebujesz czegoś, co od razu rozgrzewa ciało i dodaje sił. Jest niezwykle prostym, a jednocześnie ulubionym daniem z dzieciństwa dla wielu z nas. Przepis na zupę krem z groszku jest bardzo uniwersalny i sprawdza się zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięsa lub ryby. W tej wersji wykorzystamy groszek konserwowy, dzięki czemu zupa będzie smaczna i kremowa. Możesz dodać trochę śmietany, aby nadać jej dodatkowego smaku. Spróbuj zrobić tę zupę, a na pewno nie pożałujesz!

Składniki:

  • 1 puszka konserwowanego groszku
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 serek topiony (100g)
  • ok 1l bulionu (może być z kostki)
  • pół szklanki mleka
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, curry, maggi
  • pietruszka
  • olej/oliwa

Zupa krem z groszku konserwowego – jak zrobić?

  1. W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli wlewamy całą zawartość puszki (groszek + woda) oraz bulion. Gotujemy ok 10 minut. Dodajemy mleko, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze ok 2 min. Zdejmujemy z ognia, dodajemy serek topiony i miksujemy blenderem. Podajemy posypane natką pietruszki z groszkiem ptysiowym. Smacznego!

xxxx – dodatkowe informacje

Krem z groszku konserwowego można wzbogacić startym serem żółtym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa - krem z kalafiora z grzankami
Następny przepis: Zupa krem z dyni z imbirem i chilli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode