Zupa krem z dyni i pomidorów

Zupa krem z dyni i pomidorów

Zupa krem z dyni i pomidorów to wyjątkowe danie, które poprzez swoje ciepłe barwy i przytulny smak wprowadza w prawdziwie jesienno-zimowy klimat. Ta kremowa, sycąca zupa łączy w sobie dobroczynne właściwości dyni i pomidorów, które są bogatym źródłem witamin. Subtelność dyni idealnie komponuje się z nieco bardziej wyrazistym smakiem pomidorów, tworząc pełne harmonii zestawienie. Ta zupa krem to idealna propozycja na ciepły posiłek w chłodne dni, ale sprawdzi się równie dobrze jako przystawka na eleganckim przyjęciu. Poniższy przepis jest prosty i szybki do wykonania, a efekt końcowy z pewnością zachwyci wszystkie podniebienia.

Składniki:

  • Mała dynia
  • 5 średnich pomidorów
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu
  • Pieprz, sól
  • Oregano
  • Papryka słodka
  • Do grzanek:
  • Chleb
  • 3 ząbki czosnku
  • Pół łyżki masła

Zupa krem z dyni i pomidorów – jak zrobić?

  1. Wszystkie warzywa obrac i pokroić w kostkę.
  2. Cebulę i czosnek wrzucić do garnka i chwilę podsmażyć, po czym dodać wszystkie warzywa, oprócz pomidorów i jeszcze chwilę smażyć.
  3. Zalać bulionem, dodać przyprawy i gotować do miękkości, przed końcem dodać pomidory.
  4. Wszystko zblendować.
  5. Czosnek obrać i zgnieść.
  6. Chleb pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć z czosnkiem. Jak już czosnek się podsmaży, wyciągnąć go z patelni i wrzucić chleb pokrojony w kostkę.

Sposób przygotowania:

Porady – dodatkowe informacje

Po zblendowaniu zupy z dyni i pomidorów można dorzucić jeszcze przyprawy do smaku. Jest to idealna zupa dla dzieci.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ZUPA KREM Z DYNI
Następny przepis: Zupa-krem z cukinii z ziołami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode