Zupa krem z dyni i pomidorów
Zupa krem z dyni i pomidorów to wyjątkowe danie, które poprzez swoje ciepłe barwy i przytulny smak wprowadza w prawdziwie jesienno-zimowy klimat. Ta kremowa, sycąca zupa łączy w sobie dobroczynne właściwości dyni i pomidorów, które są bogatym źródłem witamin. Subtelność dyni idealnie komponuje się z nieco bardziej wyrazistym smakiem pomidorów, tworząc pełne harmonii zestawienie. Ta zupa krem to idealna propozycja na ciepły posiłek w chłodne dni, ale sprawdzi się równie dobrze jako przystawka na eleganckim przyjęciu. Poniższy przepis jest prosty i szybki do wykonania, a efekt końcowy z pewnością zachwyci wszystkie podniebienia.
admin
Składniki:
- Mała dynia
- 5 średnich pomidorów
- 2 duże marchewki
- 2 duże ziemniaki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 l bulionu
- Pieprz, sól
- Oregano
- Papryka słodka
- Do grzanek:
- Chleb
- 3 ząbki czosnku
- Pół łyżki masła
Zupa krem z dyni i pomidorów – jak zrobić?
- Wszystkie warzywa obrac i pokroić w kostkę.
- Cebulę i czosnek wrzucić do garnka i chwilę podsmażyć, po czym dodać wszystkie warzywa, oprócz pomidorów i jeszcze chwilę smażyć.
- Zalać bulionem, dodać przyprawy i gotować do miękkości, przed końcem dodać pomidory.
- Wszystko zblendować.
- Czosnek obrać i zgnieść.
- Chleb pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć z czosnkiem. Jak już czosnek się podsmaży, wyciągnąć go z patelni i wrzucić chleb pokrojony w kostkę.
Sposób przygotowania:
Porady – dodatkowe informacje
Po zblendowaniu zupy z dyni i pomidorów można dorzucić jeszcze przyprawy do smaku. Jest to idealna zupa dla dzieci.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ZUPA KREM Z DYNI
Następny przepis: Zupa-krem z cukinii z ziołami