Zupa klops gotowany
Ambrozja smakoszy, gratka dla miłośników domowej kuchni prosto od babci – dzisiejszy przepis to zupa z klopsami gotowanymi. Polska tradycja kulinariczna po raz kolejny uraczy nas swym prostym, aczkolwiek wyjątkowym smakiem. Perfekcyjna kompozycja składników sprawia, że zupa klops gotowany to danie, które grzeje, karmi i kojąco wpływa na nasze zmysły. Zapraszamy do odkrywania tajników przygotowania, które jak się okaże, jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Postaw na sprawdzone, domowe receptury – przygotuj kłoopsy gotowane według naszego przepisu. Z pewnością zachwyci Cię ich delikatność i niesamowity smak.
Piotr Zieliński
Składniki:
- na pulpety:
- 30 dag mięsa mielonego
- 1 jajko
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mleka
- sól i pieprz do smaku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 5 średnich ziemniaków
- sól i pieprz
Zupa klops gotowany – jak zrobić?
-
1.
Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, cebule obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, posypujemy solą i pieprzem. Bułkę tartą przesypujemy do małej miski, dodajemy mleko i mieszamy palcami żeby było pulchne i dodajemy do mielonego. Wszystkie składniki mieszamy i formujemy pulpeciki średniej wielkości. -
2.
Marchew, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. -
3.
Do średniego garnka wlewamy wodę około 3,5 l wkładamy warzywa bez ziemniaków i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie wkładamy pulpety i gotujemy około 25 minut, dodajemy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Słowa kluczowe: klops domowy, przepis na klopsy gotowane, klopsy gotowane
xxxx – dodatkowe informacje
Jeżeli lubimy tą zupkę na słodko kwaśno to dodajemy 200 ml śmietany (ja dodaję Piątnica 18% do zupy) i 5 łyżek octu. W tej wersji przygotowuję dla męża.