zupa kalafiorowa z ryżem

zupa kalafiorowa z ryżem

Zupa kalafiorowa z ryżem to klasyczne, wiejskie danie, które sprawdzi się jako lekki obiad, kolacja lub przekąska w każdy, nawet najbardziej chłodny dzień. Właśnie dzięki takiemu daniu odkryjecie, jak smaczne może być połączenie mrożonego kalafiora i ryżu. Ugotowana na warzywnym bulionie zupa kalafiorowa z mrożonego kalafiora z ryżem, jest nie tylko zdrowa, ale i niezwykle sycąca. Przygotowanie tej zupy jest niezwykle proste i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, dlatego jest idealna dla początkujących kucharzy. Dajcie szansę temu przepisowi – zachwyci Was jego naturalny, delikatny smak.

Składniki:

  • 2 litry wywaru mięsnego z drobiu
  • 3 łyżki ryżu
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1/2 małego kalafiora
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka kucharka
  • sól
  • pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • natka pietruszki
  • ewentualnie przyprawa maggi w płynie do smaku
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy

Zupa kalafiorowa z ryżem – jak zrobić?

  1. Warzywa umyć i obrać. Kalafiora podzielić na różyczki.
  2. Do gorącego wywaru zetrzeć na grubych oczkach tarki warzywa.
  3. Podgotować chwilkę, następnie gdy warzywa są pół miękkie wsypać ryż, wymieszać i gotować na małym ogniu.
  4. Gdy ryż prawie miękki (ok. 15 min.) dodać różyczki kalafiora.
  5. Wszystkiego razem chwilę podgotować.
  6. Zupę doprawić przyprawami do smaku, zabielić zahartowaną śmietaną.
  7. Gotową posypać natką pietruszki.

Słowa kluczowe: zupa z mrożonego kalafiora, zupa kalafiorowa z mrożonego kalafiora, kalafiorowa z ryżem, zupa kalafiorowa z ryżem.

Porady – dodatkowe informacje

Do zupy z mrożonego kalafiora można dodać również ugotowane mięso z kurczaka, aby uzyskać dodatkowy smak i wartości odżywcze.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa kanadyjska z serkiem topionym i klopsami
Następny przepis: Zupa kalarepkowa z groszkiem ptysiowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode