zupa kalafiorowa z ryżem
Zupa kalafiorowa z ryżem to klasyczne, wiejskie danie, które sprawdzi się jako lekki obiad, kolacja lub przekąska w każdy, nawet najbardziej chłodny dzień. Właśnie dzięki takiemu daniu odkryjecie, jak smaczne może być połączenie mrożonego kalafiora i ryżu. Ugotowana na warzywnym bulionie zupa kalafiorowa z mrożonego kalafiora z ryżem, jest nie tylko zdrowa, ale i niezwykle sycąca. Przygotowanie tej zupy jest niezwykle proste i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, dlatego jest idealna dla początkujących kucharzy. Dajcie szansę temu przepisowi – zachwyci Was jego naturalny, delikatny smak.
admin
Składniki:
- 2 litry wywaru mięsnego z drobiu
- 3 łyżki ryżu
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1/2 małego kalafiora
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka kucharka
- sól
- pieprz czarny i ziołowy do smaku
- natka pietruszki
- ewentualnie przyprawa maggi w płynie do smaku
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
Zupa kalafiorowa z ryżem – jak zrobić?
- Warzywa umyć i obrać. Kalafiora podzielić na różyczki.
- Do gorącego wywaru zetrzeć na grubych oczkach tarki warzywa.
- Podgotować chwilkę, następnie gdy warzywa są pół miękkie wsypać ryż, wymieszać i gotować na małym ogniu.
- Gdy ryż prawie miękki (ok. 15 min.) dodać różyczki kalafiora.
- Wszystkiego razem chwilę podgotować.
- Zupę doprawić przyprawami do smaku, zabielić zahartowaną śmietaną.
- Gotową posypać natką pietruszki.
Słowa kluczowe: zupa z mrożonego kalafiora, zupa kalafiorowa z mrożonego kalafiora, kalafiorowa z ryżem, zupa kalafiorowa z ryżem.
Porady – dodatkowe informacje
Do zupy z mrożonego kalafiora można dodać również ugotowane mięso z kurczaka, aby uzyskać dodatkowy smak i wartości odżywcze.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa kanadyjska z serkiem topionym i klopsami
Następny przepis: Zupa kalarepkowa z groszkiem ptysiowym