Zupa jogurtowa
Chociaż zupa jogurtowa może brzmieć intrygująco, jest to prosty i smaczny sposób na wzbogacenie swojego menu. Została zainspirowana kuchnią Bliskiego Wschodu, gdzie często korzysta się z jogurtu jako podstawy dla różnorodnych dań. Ta delikatna i orzeźwiająca zupa stanowi doskonałą propozycję na ciepłe dni, ale równie dobrze sprawdzi się w chłodniejsze wieczory. Rozgrzewa, a jednocześnie dostarcza wiele dobroczynnych składników. Idealna jest dla osób, które cenią sobie lekkie, ale sycące dania. To właśnie dla nich ten przepis na zupę jogurtową może okazać się strzałem w dziesiątkę.
admin
Składniki:
- 1 1/2 kostki bulionu warzywnego
- 20 dag ryżu Basmati
- 1 łyżka suszonej mięty
- 1 łyżka suszonej melisy
- 1 łyżeczka masła
- 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 1 żółtko
- curry
- sól, pieprz
Zupa jogurtowa – jak zrobić?
- Do bulionu wsypać ryż i gotować 15 min pod przykryciem. Jogurt połączyć z żółtkiem, ciągle mieszając, bardzo powoli wlewać do zupy, nie doprowadzać do wrzenia. Masło rozpuścić na patelni wrzucić pokruszone zioła, wymieszać. Dodać do zupy, wymieszać. Podawać chłodną, posypaną curry.
Zupa jogurtowa – dodatkowe informacje
Miętę i melisę suszoną można zastąpić świeżą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa jarzynowa z zasmażką
Następny przepis: Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem