Zupa jogurtowa

Zupa jogurtowa

Chociaż zupa jogurtowa może brzmieć intrygująco, jest to prosty i smaczny sposób na wzbogacenie swojego menu. Została zainspirowana kuchnią Bliskiego Wschodu, gdzie często korzysta się z jogurtu jako podstawy dla różnorodnych dań. Ta delikatna i orzeźwiająca zupa stanowi doskonałą propozycję na ciepłe dni, ale równie dobrze sprawdzi się w chłodniejsze wieczory. Rozgrzewa, a jednocześnie dostarcza wiele dobroczynnych składników. Idealna jest dla osób, które cenią sobie lekkie, ale sycące dania. To właśnie dla nich ten przepis na zupę jogurtową może okazać się strzałem w dziesiątkę.

Składniki:

  • 1 1/2 kostki bulionu warzywnego
  • 20 dag ryżu Basmati
  • 1 łyżka suszonej mięty
  • 1 łyżka suszonej melisy
  • 1 łyżeczka masła
  • 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 żółtko
  • curry
  • sól, pieprz

Zupa jogurtowa – jak zrobić?

  1. Do bulionu wsypać ryż i gotować 15 min pod przykryciem. Jogurt połączyć z żółtkiem, ciągle mieszając, bardzo powoli wlewać do zupy, nie doprowadzać do wrzenia. Masło rozpuścić na patelni wrzucić pokruszone zioła, wymieszać. Dodać do zupy, wymieszać. Podawać chłodną, posypaną curry.

Zupa jogurtowa – dodatkowe informacje

Miętę i melisę suszoną można zastąpić świeżą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa jarzynowa z zasmażką
Następny przepis: Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode