Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa to jedno z najbardziej tradycyjnych i klasycznych dań kuchni polskiej. Jest nie tylko prosta i szybka do przygotowania, lecz także pełna witamin i minerałów, które dostarczają organizmowi niezbędnej energii. Przepis, który prezentujemy, jest na zupę jarzynową na udku, dzięki czemu danie jest bardziej pożywne i ma intensywniejszy smak. W sam raz do spożycia na ciepło w chłodniejsze dni lub jako lekki obiad w gorące, letnie dni. To danie, które zadowoli zarówno miłośników mięsa, jak i tych, którzy preferują warzywa. Zupa jest łatwostrawna, co czyni ją idealnym posiłkiem dla osób na diecie i dzieci.

Składniki:

  • 1 kawałek kurczaka
  • opakowanie mrożonej mieszanki warzywnej (kalafior, brukselka, fasolka szparagowa, marchewka, groszek zielony)
  • 3 duże ziemniaki
  • 1/4 selera
  • kostka rosołowa
  • łyżka siekanego kopru
  • 150 ml śmietany
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

Zupa jarzynowa – jak zrobić?

  1. Z oczyszczonego udka i kostki rosołowej zagotować bulion, dodać listek laurowy, seler, ziele angielskie i gotować do miękkości mięsa.
  2. Następnie wsypać mieszankę warzywną oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  3. Gdy warzywa będą miękkie, zupę doprawić solą i pieprzem.
  4. Gotową zupę zabielić śmietaną (do miseczki wlać łyżkę zupy i dodać śmietanę, rozprowadzić energicznie łyżką, a następnie wlać kolejną łyżkę zupy i wymieszać).
  5. Zahartowaną śmietanę przelać do garnka i całość wymieszać.

Przed podaniem posypać obficie świeżo siekanym koperkiem.

Słowa kluczowe: zupa jarzynowa na udku

Zupa jarzynowa – dodatkowe informacje

1/ Zamiast mrożonych warzyw, zdecydowanie można użyć świeżych, ale ja poza sezonem używam mrożonych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem
Następny przepis: Zupa Jagodzianka z makaronem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode