Zupa jarzynowa
Zupa jarzynowa to jedno z najbardziej tradycyjnych i klasycznych dań kuchni polskiej. Jest nie tylko prosta i szybka do przygotowania, lecz także pełna witamin i minerałów, które dostarczają organizmowi niezbędnej energii. Przepis, który prezentujemy, jest na zupę jarzynową na udku, dzięki czemu danie jest bardziej pożywne i ma intensywniejszy smak. W sam raz do spożycia na ciepło w chłodniejsze dni lub jako lekki obiad w gorące, letnie dni. To danie, które zadowoli zarówno miłośników mięsa, jak i tych, którzy preferują warzywa. Zupa jest łatwostrawna, co czyni ją idealnym posiłkiem dla osób na diecie i dzieci.
admin
Składniki:
- 1 kawałek kurczaka
- opakowanie mrożonej mieszanki warzywnej (kalafior, brukselka, fasolka szparagowa, marchewka, groszek zielony)
- 3 duże ziemniaki
- 1/4 selera
- kostka rosołowa
- łyżka siekanego kopru
- 150 ml śmietany
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
Zupa jarzynowa – jak zrobić?
- Z oczyszczonego udka i kostki rosołowej zagotować bulion, dodać listek laurowy, seler, ziele angielskie i gotować do miękkości mięsa.
- Następnie wsypać mieszankę warzywną oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Gdy warzywa będą miękkie, zupę doprawić solą i pieprzem.
- Gotową zupę zabielić śmietaną (do miseczki wlać łyżkę zupy i dodać śmietanę, rozprowadzić energicznie łyżką, a następnie wlać kolejną łyżkę zupy i wymieszać).
- Zahartowaną śmietanę przelać do garnka i całość wymieszać.
Przed podaniem posypać obficie świeżo siekanym koperkiem.
Słowa kluczowe: zupa jarzynowa na udku
Zupa jarzynowa – dodatkowe informacje
1/ Zamiast mrożonych warzyw, zdecydowanie można użyć świeżych, ale ja poza sezonem używam mrożonych.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem
Następny przepis: Zupa Jagodzianka z makaronem