Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- Kawałek selera
- 3 ziemniaki
- Szklanka zielonego groszku
- 2 łyżki śmietany
- Natka pietruszki
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- Kurkuma
- Sól, pieprz
Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem – jak zrobić?
- Warzywa obrać. Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki pokroić w kostkę. Zalać wodą – powinno jej być 2-3 cm więcej niż warzyw. Zagotować, dodać liście laurowe, ziele angielskie. Dodać pora pokrojonego w plasterki i zielony groszek. Gdy warzywa będą miękkie, wlać zahartowaną śmietanę, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kurkumą oraz posiekaną natką.
Słowa kluczowe: zupa warzywna z groszkiem, najlepsza zupa jarzynowa, zupa jarzynowa z groszkiem, zupa warzywna thermomix, zupa z zielonym groszkiem, tradycyjna zupa jarzynowa, zupa jarzynowa thermomix, zupa jarzynowa przepis
xxxx – dodatkowe informacje
Potrawę tą można przygotować zgodnie z tradycyjną medycyną chińską, według której każdy proces, a więc także proces przyrządzania potraw, podlega cyklowi pięciu przemian. Zgodnie z teorią pięciu przemian, przyrządzanie potraw powinno odbywać się według ściśle wyznaczonej kolejności, a w daniu mają znaleźć się składniki wchodzące w skład pięciu żywiołów – Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal i Woda.
O – zagotowanie wody
Z – marchewka, pietruszka, seler, groszek, ziemniaki
M – liść laurowy, ziele angielskie, por
W – sól
D – natka pietruszki
O – kurkuma
Tradycyjna medycyna chińska zakłada, że spożywanie potraw gotowanych według Pięciu Przemian chroni przed wieloma chorobami. Zapewni ład i harmonię 😉
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa jarzynowa z serkiem topionym
Następny przepis: Zupa jarzynowa