Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem

Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem

Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem to prawdziwa gratka dla milośników kuchni domowej. Operując garścią prostych składników, z daleka od skomplikowanych kombinacji smaków, potrafi zadowolić nawet najbardziej wybredne podniebienia. To propozycja dla tych, którzy cenią sobie tradycyjne polskie potrawy. Jest to zupa, której delikatny smak pozostaje niezapomniany, a intensywny kolor wprowadza do domu atmosferę święta. Można ją przygotować metodą tradycyjną na palniku, jak i za pomocą thermomixa. Bez względu na sposób jej wytwórczości, zawsze wychodzi pyszna. Idealna na rodzinne obiady, a także do podania gościom.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • Kawałek selera
  • 3 ziemniaki
  • Szklanka zielonego groszku
  • 2 łyżki śmietany
  • Natka pietruszki
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • Kurkuma
  • Sól, pieprz

Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem – jak zrobić?

  1. Warzywa obrać. Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki pokroić w kostkę. Zalać wodą – powinno jej być 2-3 cm więcej niż warzyw. Zagotować, dodać liście laurowe, ziele angielskie. Dodać pora pokrojonego w plasterki i zielony groszek. Gdy warzywa będą miękkie, wlać zahartowaną śmietanę, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kurkumą oraz posiekaną natką.

Słowa kluczowe: zupa warzywna z groszkiem, najlepsza zupa jarzynowa, zupa jarzynowa z groszkiem, zupa warzywna thermomix, zupa z zielonym groszkiem, tradycyjna zupa jarzynowa, zupa jarzynowa thermomix, zupa jarzynowa przepis

xxxx – dodatkowe informacje

Potrawę tą można przygotować zgodnie z tradycyjną medycyną chińską, według której każdy proces, a więc także proces przyrządzania potraw, podlega cyklowi pięciu przemian. Zgodnie z teorią pięciu przemian, przyrządzanie potraw powinno odbywać się według ściśle wyznaczonej kolejności, a w daniu mają znaleźć się składniki wchodzące w skład pięciu żywiołów – Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal i Woda.

O – zagotowanie wody
Z – marchewka, pietruszka, seler, groszek, ziemniaki
M – liść laurowy, ziele angielskie, por
W – sól
D – natka pietruszki
O – kurkuma

Tradycyjna medycyna chińska zakłada, że spożywanie potraw gotowanych według Pięciu Przemian chroni przed wieloma chorobami. Zapewni ład i harmonię 😉


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa jarzynowa z serkiem topionym
Następny przepis: Zupa jarzynowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode