Zupa jarzynowa z serkiem topionym
Zupa jarzynowa z serkiem topionym to komfortowa potrawa, idealna na chłodne dni. Pełna pożywnych, kolorowych warzyw, ta zupa jest zdrowa, sycąca i przyjemnie aromatyczna. Unikalnym elementem tego przepisu jest zastosowanie serka topionego, który nadaje zupie aksamitnej konsystencji i głębokiego smaku. Ser topiony nie tylko zwiększa zawartość białka w zupie, ale również dodaje jej kremowości, dzięki czemu staje się jeszcze bardziej zaspokajająca. Właściwości zagęszczające serka topionego sprawiają, że jest to idealny sposób na zabielenie zupy jarzynowej, nadając jej jednocześnie dodatkowego smaku i tekstury.
admin
Składniki:
- 2 litry wody
- 1/2 opakowania mrożonych warzyw (brokuł, kalafior, marchew)
- 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej
- 3 średnie ziemniaki
- 1 biała część pora
- 1 pietruszka
- 100 g serka topionego kremowego (1 bloczek)
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1/2 szklanki mleka
- przyprawa uniwersalna w płynie typu maggi
- sól, pieprz
Zupa jarzynowa z serkiem topionym – jak zrobić?
- Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w małą kostkę i zalewamy wodą.
- Gotujemy ok. 10 minut, po tym czasie dodajemy mrożone warzywa, posiekanego w pół plasterki pora oraz startą na tarce o dużych oczkach pietruszkę.
- Po 10 minutach dodajemy serek topiony i mieszamy, aby się rozpuścił.
- Odlewamy chochlę zupy, dodajemy śmietanę, połączoną z mlekiem i przyprawami, i przelewamy do garnka.
- Gotujemy jeszcze chwilę na małym ogniu.
Porady – dodatkowe informacje
Zamiast mrożonek możemy użyć świeżych warzyw – ta wersja zupy jarzynowej z serkiem topionym na pewno będzie zdrowsza 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa jarzynowa z zasmażką
Następny przepis: Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem