Zupa gulaszowa z fasolką szparagową
Poznajcie przepis na pikantną, pożywną i bogatą w smaku zupę gulaszową z fasolką szparagową – doskonałą propozycję na sycący obiad dla całej rodziny. Wyjątkowy smak i tekstura tej zupy sprawia, że podbiła ona serca wielu smakoszy. Głębokie, mięsne nuty gulaszu idealnie łączą się z delikatnym, lekko słodkawym smakiem fasolki szparagowej. Dbając o każdy szczegół, zapewniamy, że ta zupa gulaszowa z fasolką szparagową dostarczy każdemu ciepła i satysfakcji. Składniki są proste, ale razem tworzą niesamowite połączenie, idealne na każdą porę roku.
admin
Składniki:
- 500 gramów chudej szynki wieprzowej
- 25 dekagramów fasolki szparagowej
- 5 pieczarek
- 5 młodych ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- ok. 10 cm kawałek pora
- pół dużej czerwonej papryki
- olej do smażenia mięsa
- łyżka masła
- natka pietruszki
- kwaśna śmietana
- ulubione przyprawy do marynowania wieprzowiny
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- sól i pieprz
- kmin rzymski mielony
Zupa gulaszowa z fasolką szparagową – jak zrobić?
-
1.
Szynkę kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawach i smażymy na małej ilości oleju, aby mięso się lekko przypiekło. Nie dusimy. Zagotowujemy 2,5 l wody z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, wrzucamy mięso. -
2.
Wszystkie warzywa, oprócz fasolki, kroimy i smażymy na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i kminku. Dorzucamy je do zupy i gotujemy, aż mięso zmięknie. Na koniec kroimy fasolkę na ukośne paski i gotujemy ją przez chwilę w zupie, aż będzie al dente. Doprawiamy do smaku. Na talerzu do zupy dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany i obficie posypujemy natką pietruszki.
Porady – dodatkowe informacje
Szynkę do tej zupy marynuję dobę przed jej przygotowaniem, ale można również zrobić ją „od ręki”.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa meksykańska z mięsem mielonym
Następny przepis: Zupa meksykańska