Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa to wyrazista i pożywna potrawa, której sekret tkwi w dobrze dobranych, zdecydowanych smakach. Tego dania nie znajdziemy w tradycyjnej kuchni polskiej, lecz zasłynęło ono dzięki kuchni węgierskiej, gdzie jest jednym z najbardziej popularnych rodzajów zupy. Cechą charakterystyczną zupy gulaszowej jest bogactwo mięs i warzyw, które tworzą jej gęsty charakter. Oprócz typowego dla gulaszu mięsa wołowego, wzbogaca się ją także o ziemniaki czy paprykę. Ten klasyczny przepis na zupę gulaszową z kuchni Lidla może stać się nowym ulubieńcem na twoim obiadowym stole. Idealna dla tych, którzy lubią sycące i intensywne smaki.

Składniki:

  • 1,5 kg karczku
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 5 cebul
  • główka czosnku
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 450 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • puszka pomidorów
  • przyprawy: 5 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego, 3 łyżki czerwonej papryki słodkiej, pieprz czarny, sól, majeranek, oregano
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

Zupa gulaszowa – jak zrobić?

  1. Mięso pokroić w drobną kostkę i smażyć porcjami na oleju, doprawiając solą i pieprzem. Odstawić.
  2. W 5 litrowym garnku zeszklić posiekaną cebulę z oliwą z oliwek, dodać paprykę czerwoną w proszku, smażyć przez chwilę. Zalać cebulę wodą i dusić do rozpadnięcia cebuli. Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę.
  3. Następnie dodać mięso, czosnek zmiażdżony, przyprawy. Dusić około godziny. Podlewać wodą. Pod koniec dodać pieczarki podsmażone na maśle, pokrojoną w paski paprykę i pomidory. Podawać z nacią pietruszki.

    Smacznego!

Zupa gulaszowa – dodatkowe informacje

Jeśli chcemy zupę pikantną, proponuję dodać papryczkę chilli.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa Gulaszowa
Następny przepis: Zupa gulasz z indyka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode