Zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa to wyrazista i pożywna potrawa, której sekret tkwi w dobrze dobranych, zdecydowanych smakach. Tego dania nie znajdziemy w tradycyjnej kuchni polskiej, lecz zasłynęło ono dzięki kuchni węgierskiej, gdzie jest jednym z najbardziej popularnych rodzajów zupy. Cechą charakterystyczną zupy gulaszowej jest bogactwo mięs i warzyw, które tworzą jej gęsty charakter. Oprócz typowego dla gulaszu mięsa wołowego, wzbogaca się ją także o ziemniaki czy paprykę. Ten klasyczny przepis na zupę gulaszową z kuchni Lidla może stać się nowym ulubieńcem na twoim obiadowym stole. Idealna dla tych, którzy lubią sycące i intensywne smaki.
admin
Składniki:
- 1,5 kg karczku
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 5 cebul
- główka czosnku
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 450 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- puszka pomidorów
- przyprawy: 5 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego, 3 łyżki czerwonej papryki słodkiej, pieprz czarny, sól, majeranek, oregano
- 5 łyżek oliwy z oliwek
Zupa gulaszowa – jak zrobić?
- Mięso pokroić w drobną kostkę i smażyć porcjami na oleju, doprawiając solą i pieprzem. Odstawić.
- W 5 litrowym garnku zeszklić posiekaną cebulę z oliwą z oliwek, dodać paprykę czerwoną w proszku, smażyć przez chwilę. Zalać cebulę wodą i dusić do rozpadnięcia cebuli. Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę.
- Następnie dodać mięso, czosnek zmiażdżony, przyprawy. Dusić około godziny. Podlewać wodą. Pod koniec dodać pieczarki podsmażone na maśle, pokrojoną w paski paprykę i pomidory. Podawać z nacią pietruszki.
Smacznego!
Zupa gulaszowa – dodatkowe informacje
Jeśli chcemy zupę pikantną, proponuję dodać papryczkę chilli.