Zupa gulasz z indyka

Zupa gulasz z indyka

Na liście najlepszych, ciepłych posiłków króluje zupa. A gdy połączymy to z aromatycznym gulaszem i lekkością mięsa z indyka, otrzymamy potrawę idealną. Zupa gulasz z indyka, chociaż nazwa brzmi skomplikowanie, to danie, które nie tylko jest łatwe do przygotowania, ale również pełne smaku i aromatu, stanowiąc doskonałą propozycję na rodzinną kolację czy spotkanie znajomych. Niepowtarzalny, pikantny smak gulaszu, z dodatkiem mocno przyprawionego mięsa z indyka, to gwarancja, że każdy domownik będzie wniebowzięty. Odkryjcie z nami tę wyjątkową kulinarną podróż.

Składniki:

  • 400g mięsa z indyka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • około 3 sztuki ziemniaków
  • Przecier pomidorowy lub pomidory w puszcze bez skórki
  • 1 czerwona papryka
  • woda
  • trochę ciemnej mąki – orkisz lub żytnia do obtoczenia
  • zwykły olej lub olej kokosowy
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, zielona pietruszka, liść laurowy, ziele angielskie

Zupa gulaszowa z indyka – jak zrobić?

  1. Mięso gulaszowe z indyka kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy mąką i podsmażamy na odrobinie oleju. Gdy się lekko zarumieni dodajemy cebulkę drobno pokrojoną i marchewkę oraz czosnek. Dodajemy paprykę słodką i ostrą oraz pieprz. Chwile razem podsmażamy. Gdy już puszczą soki solimy i dolewamy wody. Do zupy dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Paprykę wkładamy do piekarnika i pieczemy ją aż się zarumieni. Gdy skórka będzie brązowa, wkładamy paprykę do woreczka i czekamy około 5 minut. Po tym czasie ściągamy skórkę a samą paprykę kroimy na kawałki. Dorzucamy do zupy. Gdy mięso będzie już miękkie wlewamy przecier pomidorowy lub pomidory z puszki. Gotujemy 5 minut wrzucamy, pokrojone ziemniaki w kostkę. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Gotową zupę próbujemy, gdy brakuje soli lub innych przypraw to doprawiamy. Wlewamy na talerz dekorujemy natką pietruszki.

Zupa gulaszowa z indyka – dodatkowe informacje

Możecie eksperymentować z przyprawami inni lubią na ostro inni nie


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa gulaszowa
Następny przepis: Zupa grzybowa ze śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode