Zupa gulasz z indyka
Na liście najlepszych, ciepłych posiłków króluje zupa. A gdy połączymy to z aromatycznym gulaszem i lekkością mięsa z indyka, otrzymamy potrawę idealną. Zupa gulasz z indyka, chociaż nazwa brzmi skomplikowanie, to danie, które nie tylko jest łatwe do przygotowania, ale również pełne smaku i aromatu, stanowiąc doskonałą propozycję na rodzinną kolację czy spotkanie znajomych. Niepowtarzalny, pikantny smak gulaszu, z dodatkiem mocno przyprawionego mięsa z indyka, to gwarancja, że każdy domownik będzie wniebowzięty. Odkryjcie z nami tę wyjątkową kulinarną podróż.
admin
Składniki:
- 400g mięsa z indyka
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 3 ząbki czosnku
- około 3 sztuki ziemniaków
- Przecier pomidorowy lub pomidory w puszcze bez skórki
- 1 czerwona papryka
- woda
- trochę ciemnej mąki – orkisz lub żytnia do obtoczenia
- zwykły olej lub olej kokosowy
- przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, zielona pietruszka, liść laurowy, ziele angielskie
Zupa gulaszowa z indyka – jak zrobić?
- Mięso gulaszowe z indyka kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy mąką i podsmażamy na odrobinie oleju. Gdy się lekko zarumieni dodajemy cebulkę drobno pokrojoną i marchewkę oraz czosnek. Dodajemy paprykę słodką i ostrą oraz pieprz. Chwile razem podsmażamy. Gdy już puszczą soki solimy i dolewamy wody. Do zupy dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Paprykę wkładamy do piekarnika i pieczemy ją aż się zarumieni. Gdy skórka będzie brązowa, wkładamy paprykę do woreczka i czekamy około 5 minut. Po tym czasie ściągamy skórkę a samą paprykę kroimy na kawałki. Dorzucamy do zupy. Gdy mięso będzie już miękkie wlewamy przecier pomidorowy lub pomidory z puszki. Gotujemy 5 minut wrzucamy, pokrojone ziemniaki w kostkę. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Gotową zupę próbujemy, gdy brakuje soli lub innych przypraw to doprawiamy. Wlewamy na talerz dekorujemy natką pietruszki.
Zupa gulaszowa z indyka – dodatkowe informacje
Możecie eksperymentować z przyprawami inni lubią na ostro inni nie