ZUPA GRZYBOWA z CZOSNKOWYMI GRZANKAMI

ZUPA GRZYBOWA z CZOSNKOWYMI GRZANKAMI

Zaczaruj swoje podniebienie niezwykłym smakiem naszej zupy grzybowej z cebulowymi grzankami. Odkryj kremową strukturę zupy, wzbogaconą o aromatyczne nuty leśnych grzybów, które nadają jej niezrównaną głębię smaku. Człowiek niemalże czuje, jak kroczy boso po leśnej ściółce, kiedy tylko zanurza łyżkę w tej wyjątkowej potrawie. Przygotowanymi na chrupko, z delikatnym smakiem czosnku, grzankami dodasz zupie nie tylko smaku, ale także ciekawego kontrastu konsystencji. Ten przepis to niesamowita kompozycja smaków, która doskonale sprawdzi się jako rozgrzewający posiłek na zimowe popołudnia. Kiedy zapach tej zupy uniesie się nad Twoim stołem, poczujesz, jak przytulność i ciepło wypełniają Twój dom.

Składniki:

  • 300 gramów grzybów leśnych lub pieczarek z dodatkiem leśnych
  • 3 ziemniaki
  • 1 duża marchewka
  • kawałek selera
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku w całości
  • 2 łyżki natki z pietruszki
  • 1 listek laurowy
  • 1,5 litra bulionu
  • 100 ml słodkiej śmietany
  • 1 łyżka mąki opcjonalnie
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • na grzanki:
  • kromeczki bagietki, francuza lub innego białego pieczywa
  • masło
  • ząbek czosnku

Zupa grzybowa z czosnkowymi grzankami – jak zrobić?

  1. Na patelni rozgrzać masło, dodać drobno pokrojoną cebulkę i ząbek czosnku (w całości). Podsmażyć przez chwilkę. Dodać oczyszczone i pokrojone grzyby. Doprawić solą i pieprzem, dodać połowę pietruszki i dusić przez ok. 10-15 min.
  2. W międzyczasie w garnku zagotować bulion, dodać listek laurowy, kawałek selera i drobno pokrojoną marchewkę, po ok. 5 min. dodać pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Podgotować, a następnie dodać podduszone grzyby (czosnek usunąć). Gotować do momentu, aż warzywa będą ugotowane. Dodać śmietankę (wg uznania można dodać łyżkę mąki). Zagotować, doprawić solą i pieprzem. Dodać pozostałą natkę pietruszki.
  3. Przygotować grzanki. Pieczywo pokroić na kromeczki. Na patelni rozpuścić masło i podpiec kromeczki. Natrzeć delikatnie czosnkiem.

Zupa grzybowa z grzankami jest gotowa do podania.

ZUPA GRZYBOWA z CZOSNKOWYMI GRZANKAMI – dodatkowe informacje

Grzyby mogą być mrożone.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa grzybowa z kiszoną kapustą i kaszą gryczaną
Następny przepis: Zupa grzybowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode