Zupa grochowa

Zupa grochowa

Podziel się ciepłem z rodzina i przyjaciółmi, dzięki naszemu przepisowi na zupę grochową. Ta klasyczna, domowa potrawa jest nie tylko wyjątkowo sycąca, ale także pełna błonnika i białka. Po wykonaniu naszego przepisu, zupa grochowa zainspirowana tradycją zasmakuje jak nigdy dotąd. Właśnie dlatego jest to doskonały wybór na zimowe dni. Pozwól, by składniki takie jak suszony groch, marchewka, ziemniaki i wędzony boczek nadały bogatego smaku i aromatu tej jednogarnkowej potrawie. Każdy kęs dostarczy Ci pełnowartościowego, domowego posiłku, który na pewno zachwyci Twoją rodzinę i przyjaciół.

Składniki:

  • 300-400 g grochu
  • włoszczyzna (por, seler, marchewka)
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1,5 l wody
  • 1 cebula
  • kilka ziemniaków
  • majeranek, sól, pieprz

Zupa grochowa – jak zrobić?

  1. Groch przebrać, opłukać, namoczyć w zimnej wodzie na całą noc.

    Na drugi dzień wodę odlać. Groch gotować w czystej wodzie, gdy robi się miękki, wodę można posolić. Dodać umytą i pokrojoną włoszczyznę.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w paski. Cebulę z boczkiem podsmażyć na patelni i wrzucić do zupy.

    Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do zupy.

    Gotować do miękkości ziemniaków.

    Doprawić majerankiem, solą i pieprzem.

Słowa kluczowe: zupa grochowa, składniki

Zupa grochowa – dodatkowe informacje

Wodę z moczenia grochu należy wylać, aby uniknąć wzdęć po spożyciu zupy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ZUPA GROCHOWA
Następny przepis: Zupa fasolowa z ziemniakami i makaronem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode