Zupa grochowa
Podziel się ciepłem z rodzina i przyjaciółmi, dzięki naszemu przepisowi na zupę grochową. Ta klasyczna, domowa potrawa jest nie tylko wyjątkowo sycąca, ale także pełna błonnika i białka. Po wykonaniu naszego przepisu, zupa grochowa zainspirowana tradycją zasmakuje jak nigdy dotąd. Właśnie dlatego jest to doskonały wybór na zimowe dni. Pozwól, by składniki takie jak suszony groch, marchewka, ziemniaki i wędzony boczek nadały bogatego smaku i aromatu tej jednogarnkowej potrawie. Każdy kęs dostarczy Ci pełnowartościowego, domowego posiłku, który na pewno zachwyci Twoją rodzinę i przyjaciół.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 300-400 g grochu
- włoszczyzna (por, seler, marchewka)
- 150 g boczku wędzonego
- 1,5 l wody
- 1 cebula
- kilka ziemniaków
- majeranek, sól, pieprz
Zupa grochowa – jak zrobić?
-
Groch przebrać, opłukać, namoczyć w zimnej wodzie na całą noc.
Na drugi dzień wodę odlać. Groch gotować w czystej wodzie, gdy robi się miękki, wodę można posolić. Dodać umytą i pokrojoną włoszczyznę. -
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w paski. Cebulę z boczkiem podsmażyć na patelni i wrzucić do zupy.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do zupy.
Gotować do miękkości ziemniaków.
Doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
Słowa kluczowe: zupa grochowa, składniki
Zupa grochowa – dodatkowe informacje
Wodę z moczenia grochu należy wylać, aby uniknąć wzdęć po spożyciu zupy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ZUPA GROCHOWA
Następny przepis: Zupa fasolowa z ziemniakami i makaronem